90% vaccinatiedekking vereist tegen gelekoorts

Malaria-arts Dayanand Panchoe benadrukt dat het heel belangrijk is dat de samenleving voor 90% gevaccineerd is tegen gele koorts. De World Health Organisation (WHO) had dit reeds als richtlijn gesteld. Zo voorkom je de kans dat de samenleving besmet wordt. Een vaccin is een verzwakte vorm van een virus dat ervoor zorgt dat het lichaam van de persoon zelf antistoffen maakt tegen dat virus. Zodra dat virus dan in het bloed komt, wordt deze geëlimineerd. Die 90% dekking is een zeer belangrijk aspect, omdat de muskiet dan weinig kans van slagen heeft, wanneer hij geen mensen kan vinden die de besmetting kunnen doorgeven. De transmissie wordt dan geblokkeerd, zegt Panchoe.
In Brazilië kampt men met een uitbraak van gele koorts. De Braziliaanse staat Minas Gerais heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege een dodelijke uitbraak van gele koorts, die reeds aan 15 het leven heeft gekost. “Er bestaan in Zuid- Amerika 2 soorten gele koorts, te weten de ‘bos gele koorts’ en de ‘stad gele koorts’. De bos gele koorts komt van apen doordat muskieten deze apen steken, waardoor zij besmet raken met dat virus. De besmette aap wordt weer door een andere muskiet geprikt die dan het besmette bloed verspreidt onder de gemeenschap daar, houthakkers, goudzoekers noem maar op. Je moet actief de ziekte opsporen, want pas wanneer de mensen met bepaalde symptomen komen kan je veder hierop inspelen. Maar je zal er actief achter moeten gaan. Op Brownsweg is er 1 dame gesignaleerd die de bos gele koorts heeft opgelopen. Ten aanzien van de stad zijn er nog geen gevallen achterhaald”, verklaart Panchoe. Echter moet er sowieso een actief monitoringsbeleid gevoerd worden.
Ruim 10 dagen voor vertrek vaccineren
Voor sommige landen is een gele koorts vaccinatie verplicht. Minimaal 10 dagen voordat men het land binnenkomt, zal de reiziger tegen gele koorts gevaccineerd moeten zijn, anders komt men het land niet in. Een ieder moet gevaccineerd worden. Alleen in geval van een zwangerschap of bij mensen met allergieën wordt afgewogen of het verstandig is hen te vaccineren.

error: Kopiëren mag niet!