Leerkrachten mogen 7 uren overwerken

Leerkrachten mogen 7 uren overwerkenDe regering heeft in de afgelopen periode gesprekken gevoerd met het VOS Directeurenberaad, de Bond van Leraren, de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname. Volgens vicepresident Ashwin Adhin is meer dan voorheen de constructieve houdingen van partijen opgevallen. Adhin bracht in herinnering dat er na ruim 50 jaren een proces gestart is voor herstructurering van het onderwijs. Er is een filosofie aangenomen om richting kwalitatief beter onderwijs te koersen. “50 jaren hebben wij dit niet kunnen doen. Nu wagen wij een poging”, zei de vp. Als men 50 jaren geen grote veranderingen heeft gezien in het onderwijs kan er volgens Adhin een beetje wantrouwen zijn. Er kan ook ongeloof zijn. Die erkenning maakte hij wel kenbaar. “De richting is al gegeven voor herstructurering van het onderwijs. Nu resten de uitvoeringsbesluiten. Wij proberen zoveel mogelijk actoren te betrekken. Wij zijn weer op een moment gekomen, waarbij wij hebben gezien dat het Directeurenberaad bezwaar heeft geuit”, zei Adhin.
In een herwaarderingstraject wordt meestal eerst gekeken naar de kwaliteit van het geleverde product. “Als je de kwaliteit geregeld hebt in de dagelijkse verantwoordelijkheden, wordt daaraan een salaris gekoppeld”, zegt Eric Banel, voorzitter van de presidentiele Commissie Herstructurering Implementatie. Hij geeft toe dat er in beginsel omgekeerd is gewerkt. Er is door de regering gekozen voor een financiële herwaardering alvorens aan de kwaliteit te werken. Het Directeurenberaad had bezwaar geuit tegen bepalingen in de resolutie die de betaling van de nieuwe overuren en fictieve overuren regelt. De gesprekken zijn uiteindelijk van 1 resolutie uitgemond in 2 resoluties. Eén resolutie is speciaal gericht op overuren en fictieve overuren op vos-niveau en de andere op faciliteiten die gegeven worden aan vakbonden. Er is overeenstemming bereikt dat leerkrachten maximaal 35 uren per week werken: 28 normale lesuren (van 45 minuten) en 7 overuren. De sectie- en intersectie-voorzitters zouden volgens de oude resolutie 1 uur extra krijgen voor het werk. Ook dat is opgevoerd. Er is ook gesproken over practicumuren/begeleiding. Vooralsnog gelden daar regelingen van 2016/2017. Daarvoor worden er in het vervolg nog gesprekken gevoerd.
Onderdirecteuren krijgen aparte bezoldigingsreeks
Directeuren en onderdirecteuren zouden in de oude resolutie een ambulante/managementfunctie krijgen (geen les geven). In de nieuwe resolutie mogen de directeur 6 uren les verzorgen, en onderdirecteuren 10 uren. Voor de onderdirecteuren komt er een aparte bezoldigingsreeks in de komende maanden. Hierdoor zal het salaris van de directeuren ook automatisch aangepast worden. In de komende maanden zullen er in overleg met stakeholders meer resoluties worden opgemaakt. In de tweede resolutie zijn de uren van vrijstelling voor bestuursleden van de bonden geregeld. Het is volgens Adhin van belang dat onderwijsgevenden niet a la dol vrijstelling krijgen. Er is een voorstel gedaan om 4 leden van het dagelijks bestuur per week 2 dagen vrijstelling te geven voor bondswerk. Daarnaast krijgen 3 leden buiten het dagelijks bestuur een halve dag vrijstelling. Dit voorstel is uniform gedaan voor alle bonden binnen het onderwijsveld.
Aan het begin van deze termijn van de regering is er vastgesteld dat er teveel commissies zijn binnen het onderwijsveld. Een aantal betaalde en onbetaalde commissies is ontbonden. De onderwijzers die hierbij expertise hebben opgedaan, zullen anders worden ingezet op het ministerie. Hier moet er nog verdere uitwerking voor komen. De regering is op de hoogte van de bijeenkomst van BvL/ALS op maandag. Adhin benadrukt dat de regering haar afspraken is nagekomen. Partijen zijn overeengekomen hun achterban op hun eigen manier te informeren. De vicepresident ziet na de vruchtbare gesprekken geen reden voor het uitblijven van een normale herstart van het schooljaar.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!