VSB kijkt hoe de Euro zich in de komende periode ontwikkelt

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) zal kijken hoe de Euro zich precies zal blijven verhouden ten opzichte van de USD in de komende periode en wat voor consequenties het heeft voor Suriname en het bedrijfsleven. Volgens de voorzitter van de VSB, Steven MC Andrew, is het feit dat de koers boven SRD 9 is, meer een gevolg van internationale ontwikkelingen die we als land niet in de hand hebben. “Suriname kan er in principe niets aan doen dat de Euro zeker ten opzichte van de dollar een stijgende trend vertoont. Het is geheel afhankelijk van het internationaal beleid dat gevoerd wordt in de Eurozone, United Kingdom, zeker in het kader van Brexit en tevens het beleid dat gevoerd wordt in Amerika. Het heeft dus niets te maken met het beleid van onze monetaire autoriteiten hier”, stelt de VSB-voorzitter.
Niettemin zal het bedrijfsleven zeker gevolgen ondervinden van deze verhoogde koersomstandigheid, omdat deze uiteraard van invloed is op ondernemers die zaken doen binnen die Eurozone. Het betekent dat er meer geld neergeteld moet worden om aan die Euro te komen. “Uiteraard wil men dat de koers zich herstelt naar een aanvaardbaar niveau. Deze nieuwe ontwikkeling is dus niet gewenst door het bedrijfsleven en er zal nagegaan moeten worden op welke wijze er adequaat ingespeeld kan worden hierop.
Hopelijk dat de koers niet verder zal stijgen, maar je weet het nooit.” De VSB-voorzitter zegt overigens te denken dat dit ook niet zal gebeuren. Het kan ook zo zijn dat de USD tegenover de Euro zich in de komende dagen herstelt. Het staat in ieder geval vast dat in de komende periode gekeken zal moeten worden wat de ontwikkelingen zijn. “In 2017 verkeerde de koers al rond de SRD 9, waarna het weer is gedropt. Dus een dergelijk scenario kan zich weer voordoen. Ik denk dat als mensen nu zaken moeten doen, dat zij dit ongetwijfeld tegen een hogere koers zullen moeten doen, maar het kan dat de situatie na 2 weken verandert. We moeten dus de ontwikkelingen afwachten”, aldus VSB-voorzitter Mc Andrew.
De VSB heeft vorig jaar het beleid van de president van de Centrale Bank voor wat betreft de stabilisatie van de USD en ordening van de valutamarkt ondersteund en deze zal zij blijven ondersteunen. Als de president het nodig acht over deze nieuwe ontwikkeling te praten met de stakeholders zal VSB zeker luisteren wat hij hierop te zeggen heeft.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: