Gajadien over opzetten Staatsgoud Suriname: “Wie houdt wie voor de gek?”

Suriname krijgt volgens president Desi Bouterse een nieuw parastataal mijnbouwbedrijf. ‘Staatsgoud Suriname’ zal dit jaar worden opgericht zodat de regering in eigen beheer goud gaat exploiteren, al dan niet in samenwerking met multinationals. VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat het staatshoofd iets aanhaalt dat enkele jaren terug bij de behandeling van de goudovereenkomsten met Iamgold en Newmont reeds in het parlement was voorgesteld en aangekondigd. Uiteindelijk is niets daarmee gedaan. “Grassalco heeft in haar beleidsvoornemens van enkele jaren terug ook duidelijk aangegeven uit te zullen groeien tot een Surinaams goudbedrijf. Uiteindelijk zien wij dat dezelfde Grassalco nu goudexploratieactiviteiten uitvoert en deze resultaten vervolgens doorverkoopt aan andere geïnteresseerde bedrijven die dan zelf gaan exploiteren. Wie houdt wie voor de gek?”, vraagt de VHP-topper zich af. De president zei maandagochtend in zijn nieuwjaarsrede dat de regering tevreden is met mondiale resultaten die Iamgold en Newmont boeken. Hun omzetten en nettowinsten zijn de afgelopen jaren gestegen en hun beursnoteringen sterk omhoog geschoten. Ofschoon de regering blij is met deze ontwikkelingen, constateert het staatshoofd, dat er een steeds grotere kloof ontstaat tussen de inkomsten van de multinationals en wat Suriname als land aan hun activiteiten overhoudt. Besloten is daarom om met de huidige overeenkomsten als uitgangspunt te gaan onderhandelen met de buitenlandse maatschappijen teneinde voor Suriname gunstigere deals te realiseren. “Voor de achtste keer is de president met zijn nieuwjaarstoespraak en zijn populistische maatregelen er niet in geslaagd om indruk te maken op de samenleving. Verspillend beleid, corruptie en ‘piki piki pley’ gaan normaal door”, aldus Gajadien.
Financiering 1000 woningen, terwijl lonen en salarissen niet kunnen worden uitbetaald
Elk jaar komt de president volgens de VHP’er met wat nieuwigheden in zijn nieuwjaarstoespraak, terwijl in de praktijk aan het eind van het jaar nauwelijks iets uit deze voornemens wordt gerealiseerd. “Als de president zegt dat hij 1000 woningen wil financieren voor een rente van 1%, verzuimt het staatshoofd aan te geven van waar hij deze bedragen van tussen de SRD 50.000 en SRD 125.000 zal halen. Wij hebben gezien dat de lonen en salarissen van een aantal bedrijven en ziekenhuizen niet zijn uitbetaald. Uiteindelijk is de overheidshuishouding in 2017 met een achterstand van bijkans SRD 2 miljard afgesloten, terwijl honderden miljoenen zijn geleend om verder te kunnen regeren. Al deze voornemens voor 2018 neem ik daarom met een korreltje zout”, stelt Gajadien.
Onderzoek efficiëntie ambtenarenapparaat
Het is volgens de president in het dienstjaar 2018 onafwendbaar het ambtenarenapparaat in Suriname een rationeel onderzoek te doen ondergaan, waarbij moet worden nagegaan of dit apparaat qua efficiëntie, effectiviteit en omvang voldoet aan de kwaliteitseisen als essentiële werkarm van de overheid. Hiertoe zal onder andere aan de SER gevraagd worden een bijdrage te leveren. Gajadien vindt dat er rekening moet worden gehouden dat er in de afgelopen jaren geen banen gecreëerd zijn. Hierdoor kunnen afgestudeerden geen werk vinden, terwijl tientallen bedrijven hun deuren hebben gesloten. Hij wil weten hoe concreet de levensstandaard van de burger zal worden verbeterd.
Voor dekking dure zorg, zullen genotsmiddelen 3 maal duurder worden
De Wet Nationale Basiszorgverzekering zal volgens Bouterse worden aangepast. Bij de wijziging zullen volgens Bouterse bepaalde verrichtingen uit het aangeboden pakket van Basiszorg worden geschrapt. Het betreft hier de heel dure medische ingrepen en de langdurige behandelingen, die alle op een andere wijze gefinancierd zullen worden. Er zal een Sociaal-Medisch Fonds worden opgezet, dat belast wordt met uitkering van de kosten aan burgers die deze dure en langdurige medische ingrepen en behandelingen ondergaan. Dit fonds zal financieel onder meer gevoed worden uit extra heffingen op genotsmiddelen zoals alcohol en sigaretten en consumptieproducten die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de mens. “Uitgerekend naar het bedrag dat nodig is voor de zorg, zouden voornoemde genotsmiddelen 2 tot zelfs 3 maal duurder moeten worden. Het is een onrealistische presentatie van de president, zonder dat eerst goed is doorgedacht”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!