Hellings weerspreekt korpschef inzake ‘actie’ Duisburglaan

Hellings weerspreekt Korpschef inzake ‘actie’ Duidsburglaan 1Als organisatie heeft het KPS in 2017 dieptepunten gekend. Eén van de dieptepunten volgens waarnemend korpschef commissaris Antonio Chin was het barricaderen van de openbare weg (Duisburglaan) tijdens een actie van de Surinaamse Politiebond (SPB) tegen een tijdelijk ingevoerd rooster. De dieptepunten zijn voor de waarnemend korpschef de geschiedenis ingegaan als leermomenten. Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, heeft hier echter een andere zienswijze over. Volgens hem heeft de politiebond op geen enkel moment actie gevoerd en op geen enkel moment de weg gebarricadeerd. Politieagenten waren het niet eens over een nieuw dienstrooster, waarbij zij 12 uren zouden moeten werken.
De leden van de bond zijn op 7 december getogen naar het hoofdkwartier van de politie om hun ongenoegen hierover te uiten. Het bestuur zat op het moment van de barricade in vergadering met het managementteam. Het waren er ongeveer 250 leden van de bond en zij konden volgens Hellings vanwege de veiligheid, het terrein van het KPS niet betreden. Zij konden ook niet plaatsnemen op het parkeerterrein, omdat daar al vol zat met voertuigen. “Zij zijn toen op straat gaan staan. Twee collega’s (namen onbekend) hebben het op zich genomen om in het kader van de veiligheid hun auto’s te plaatsen, teneinde te voorkomen dat auto’s op de menigte zouden inrijden. Pas toen wij als bestuur op straat zijn gekomen, hebben wij gezien wat zich op dat moment afspeelde. Ik heb met de mensen afgestemd en hen gezegd om de auto’s te verwijderen. Zulks, om te voorkomen dat je zou horen dat de politie in actie is. Dat is als zodanig ook gebeurd”, vertelt Hellings.
Wie het bericht wereldkundig heeft gemaakt dat de politie in beraad zou zijn, weet Hellings niet. Hij blijft erbij dat dit in ieder geval geen pressiemiddel was vanuit de SPB. De SPB ziet ook geen noodzaak om zich te distantiëren van een maatregel die niet haar actiemaatregel was. Hellings kan er wel begrip voor opbrengen. “Het zou misschien een overtrokken veiligheidsmaatregel zijn geweest. Misschien ergens in strijd met de wet. Ik kan echter begrijpen dat de mensen in het belang van de veiligheid van de leden hebben besloten de auto’s even te parkeren zodat de mensen naar binnen konden gaan”, aldus Helings.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!