Jogi: “Wij zullen verhoogde grondhuurtarieven als eerste in 2020 terugdraaien”

Jogi ‘Wij zullen verhoogde grondhuurtarieven als eerste in 2020 terugdraaien”Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de regering met haar recent voorgestelde maatregel om de grondhuur voor agrarische doeleinden met bijna 1000% te verhogen, veel agrariërs koude kerstdagen heeft bezorgd. “Wanneer wij aan de macht komen in 2020, het eerste wat wij gaan terugdraaien is de verhoging van de grondhuurtarieven. Dit moet als eerste teruggedraaid worden, want a no kang!”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Volgens het voorstel van de regering zal voor een perceel met een oppervlakte van 500 m² men SRD 0,50 per m² moeten neertellen. Voor percelen tussen 500-800 m² is het tarief SRD 0,60 SRD per m². Huurders die een grondoppervlakte hebben tussen 800-1500 m² zullen SRD 0.65 moeten betalen per m². Voor percelen groter dan 1500 m² is SRD 0,75 vastgesteld. Voor zakenpanden is het tarief SRD 1 en burgers die gronden hebben voor agrarische doeleinden moeten SRD 0,20 betalen per m². Jogi blijft erbij dat dit voorstel niet werkbaar is en vindt dat de middelen juist gehaald moeten worden bij mensen die over goud- en houtconcessies beschikken. “Ik vind de hele opstelling van de NDP erg discriminerend naar een bepaalde groep toe. Je kan de samenleving niet opzadelen met de gevolgen en consequenties van het wanbeleid van de regering Bouterse 1 en 2.” Jogi voert aan dat terreinen voor agrarische doeleinden eerst bewerkt en beplant moeten worden alvorens geoogst en geld verdiend kan worden. Dit, terwijl bij goudconcessies het goud al in de grond ligt. “Hier is het ontginnen, verkopen en geld maken. Dit is discriminatoir naar de groep agrariërs toe”, aldus de VHP’er.
Grondconversie kan miljoenen opleveren
Suriname zit volgens de VHP’er niet zonder eigen mogelijkheden om inkomsten te verwerven om de huidige economische crisis aan te pakken. Alleen al met het omzetten van grondtitels kan de Staat miljoenen per jaar binnenhalen. “Haal al die beperkingen weg. Nu zijn de overschrijvingskosten bij de notaris erg hoog, terwijl de kadasterwaarde van de grond met duizenden procenten is verhoogd. Ik vraag mij af waarom Misiekaba geen voorstander is van grondconversie.”
Gaan wij heel Paramaribo verkopen?
Jogi is ook bezorgd over het besluit van de regering om staatsaandelen en overheidsgebouwen in de binnenstad te verkopen. “Alles wordt consumptief gebruikt. Als je in 2018 een groot deel van de belangrijke panden gaat verkopen en je hebt geen cent geïnvesteerd in de verdiencapaciteit van het land. Wat ga je dan in 2019 doen? Ga je dan vanaf het parlement tot Bosjebrug verkopen. Wat in 2020? Ga je van Bosjebrug tot Domburg verkopen? Ga je heel Paramaribo verkopen? Ik krijg steeds het gevoel dat die regering zich meer en meer als een junkie gedraagt. Uiteindelijk zal die ook vervallen tot een zwerver.” De parlementariër vraagt zich af of dit inderdaad het sociaal contract is welke de samenleving was beloofd. “Het lijkt meer op een wurgcontract. Deng mang e kiri deng sma”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!