4 containers minder vuurwerk ingevoerd

De Grote Boom Markt is een van de groothandelaren van vuurwerk (foto: Regilio Derby)
De Grote Boom Markt is een van de groothandelaren van vuurwerk (foto: Regilio Derby)
Verkoop en afschietperiode van 27 december tot 2 januari

De periode van verkoop en afschieten van vuurwerk start vandaag. Ook voor deze jaarwisseling is bepaald dat de periode van verkoop en afschieten duurt tot en met 02 januari volgend jaar. ‘Wat een feit is dit jaar, is dat er minder vuurwerk is ingevoerd. Vorig jaar waren het er 26 containers, dit jaar is dat weer gedaald naar 22 containers’, zegt Ulrich Coats van de voorlichtingsdienst van het Korps Brandweer Suriname (KBS). De reden van de daling is bij Coats niet bekend.
Voorlichting
Ook dit jaar is de brandweervoorlichtingsdienst druk geweest met informatiesessies over veiligheid tijdens de jaarwisseling. “We zijn al eind november begonnen met de voorlichtingscampagnes. Dit gebeurde soms voor groepen, soms in buurten, maar ook huis aan huis’, zegt Coats. ‘Deze week wordt de voorlichting opgevoerd. We gaan ook richting Hanna’s Lust met de Safetytour patrouille. We gaan proberen met een soundbus de boodschap over te brengen naar de mensen toe’, zegt Coats. Of de voorlichtingssessies van de afgelopen jaren geholpen hebben tot minder ongelukken of veiligere afschietperiodes, kan weet Coats ook niet. “Dat is nog niet gemeten, omdat het afhangt van een aantal factoren. Het hangt van het aantal ingevoerde hoeveelheid vuurwerk af, maar ook de ontmoediging van knalsoorten, de regelgeving, alsook de patrouilles en surveillance.”
Slachtoffers
Volgens Coats zijn de afgelopen 2 jaren steeds 25 vuurwerkslachtoffers geregistreerd. “Dat zijn officiële cijfers van personen die zich op de Spoedeisende Hulp in Paramaribo of het Mungra Medisch Centrum in Nickerie hebben aangemeld. In 2015 telde Nickerie geen enkele aanmelding, in 2016 waren er drie gevallen behandeld’, geeft Coats aan. De brandweer van Nickerie houdt ook voorlichtingssessies.

error: Kopiëren mag niet!