Bhikharie vraagt middels petitie aandacht parlement

Radjoe Bhikharie, voorzitter van de bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), heeft afgelopen vrijdag namens de rijstboeren een petitie met meer dan 300 handtekeningen overhandigd aan de Nationale Assemblee (DNA), waarin de knelpunten binnen de rijstsector zijn vervat. De petitie werd door griffier Ruth de Windt in aanwezigheid van VHP-parlementariër Djoties Jagernath in ontvangst genomen. Bhikharie heeft medio oktober een eenmansactie gevoerd voor het DNA-gebouw om aandacht te vragen voor de problemen binnen de rijstsector. Hij kreeg weinig aandacht, waardoor is besloten om een petitie op te stellen en een handtekeningenactie te starten. Er moet een doelgericht crisisplan in uitvoering gebracht worden om de noodlijdende rijstsector te redden. Het wiel hoeft volgens Bhikharie niet opnieuw ontdekt te worden. Volgens hem zijn in de afgelopen tijden tal van seminars en workshops gehouden, waarin conclusies en aanbevelingen zijn vervat door rijstdeskundigen. “Er is dus geen gebrek aan oplossingsmodellen die zijn aangedragen. Het is echter jammer dat de politieke wil om daadwerkelijk tot een oplossing te geraken bij opeenvolgende regeerders ontbreken”, stelt de BSP-voorzitter.
Intimidatie naar BSP-leden niet te onderschatten
Bhikharie maakt zich echter zorgen over het apathisch gedrag van onder andere zijn eigen BSP-leden, die verstek laten gaan als ze voor een protest opgeroepen worden. “De intimidatie naar hen toe is niet te onderschatten.” Vandaar dat hij dat begrip kan opbrengen. Ondanks dit maatschappelijk verschijnsel zal Bhikharie de boeren niet in de steek laten en verder strijden tegen sociaal onrecht.
“Padieboeren niet beschuldigen van onmaatschappelijk gedrag”
Er bestaat volgens de BSP-voorzitter een hardnekkig misverstand in de samenleving dat de kleine padieboeren de hoge productiekosten op de consument afwentelen. Hij wenst hierbij te verduidelijken dat de boeren niet afgeschilderd moeten worden als te zijn geld- of klaagzuchtig. “De kleine boeren beschikken niet over pelmolens om hun eigen padie te verwerken. Zij moeten hun padie verkopen aan de molenaars die de padie verwerken tot consumptierijst en andere bijproducten zoals slijpmeel. Bij de padieopkoop bepalen de opkopers/molenaars naar willekeur de prijs en bedroeg deze in het afgelopen seizoen gemiddeld SRD 92 per baal, terwijl de kostprijs meer dan SRD 100 bedroeg. Indien de prijs van rijst verhoogd wordt, kan het zo zijn dat de boer in plaats van bijvoorbeeld SRD 92 dan SRD 92,50 krijgt, maar betekent het geenszins dat zij hun kosten op de consument hebben verhaald. De keten wordt namelijk beheerst door de opkopers/verwerkers. Het is dus onterecht de hardwerkende boeren te betichten van onmaatschappelijk gedrag”, aldus Bhikharie.
FR

error: Kopiëren mag niet!