Nurmohamed: “Universiteit zal deuren in 2018 moeten sluiten”

Nurmohamed _Universiteit van Suriname zal haar deuren in 2018 moeten sluiten_Het DNA-lid Nurmohamed van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vreest dat de Anton de Kom Universiteit van Suriname in januari 2018 haar deur zal moeten sluiten. “Dat is het kerstcadeau van de regering Bouterse-Adhin aan de universiteitsgemeenschap. Dit is een scenario om te voorkomen dat jonge studenten knapper worden en meer kennis en kunde opdoen. Het is een scenario om te voorkomen dat jonge studenten het beter moeten gaan hebben, dat ze goede banen kunnen vervullen, dat ze zelf hun huis kunnen bouwen en dat ze zelf een auto kunnen kopen”, stelt hij. Het is duidelijk voor het DNA-lid: de regering Bouterse-Adhin wil ook deze groep wetenschappers dom houden en van zich afhankelijk maken. Nurmohamed geeft aan dat de geschiedenis zich bezig is te herhalen, alleen nu met een economisch scenario.
“In 1982 is een politiek scenario gebruikt door de regering Ramdat Missier of beter gekend als de regering “Bouterse” om de Universiteit van Suriname voor een jaar te sluiten. Drie docenten van de universiteit werden opgepakt en vermoord in die periode, zonder bewijs, zonder proces. De universiteitsgemeenschap is tot nu toe gescheurd, maar ook het land Suriname. Hoe krijg je natievorming en eenheid op deze manier. Het zijn dit soort leiders die vandaag weer op de stoel zitten en het volk van Suriname verscheuren”, meent hij.
De regering heeft voor de universiteit een begroting van 15 miljoen SRD opgebracht en gestuurd naar het parlement van Suriname. Volgens Nurmohamed is dit ‘het laagste wat je kunt verwachten van een regering’. ‘Schaamteloos’ noemt hij dat. Om de universiteit van Suriname te redden van sluiting is volgens hem SRD 150 miljoen nodig. “Alleen met kennis en kunde kun je een land ontwikkelen en niet met lenen en mensen bedreigen”, zegt hij. De politicus hoopt dat het parlement ervoor zal zorgen dat de universiteit gered wordt en roept de universiteitsgemeenschap op om alert te zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!