Samsoedien fronst wenkbrauwen bij grote misstanden RGB-dependance Commewijne

Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) heeft donderdag tijdens de begrotingsbehandeling uitgebreid aangegeven waarom haar ministerie besloten heeft de dependance te Commewijne te sluiten. “De dependance te Commewijne heeft haar meerwaarde niet bewezen en is slechts een administratief kantoor geweest voor het aannemen en archiveren van grondaanvragen van de burgers.
De administratie van grondaanvragen was onoverzichtelijk en het personeel was niet voltijds op kantoor om de burgerij te dienen”, stelde Samsoedien. Assembleeleden van het district Commewijne vinden het erg dat de dependance is gesloten. Deze dependance is gekomen na veel lobbywerk en gesprekken met de vorige minister van ROGB, Steven Relyveld. De dependance is per 1 december 2017 ondergebracht in het gebouw van de Dienst der Domeinen aan de Prins Hendrikstraat. Volgens de bewindsvrouw heeft de leiding van RGB verder ook klachten ontvangen van verschillende burgers dat het personeel de grondaanvragen wegmoffelde en afpikte ten behoeve van derden. Hiernaast werd ook verkeerde of geen informatie verstrekt met betrekking tot de status van de ingediende grondaanvragen. “Sommige gedupeerden hebben hun stukken tot vijfmaal toe ingediend zonder het gewenste resultaat”, aldus de minister.
Gehuurde pand behoort toe aan verkavelaar
Volgens Samsoedien heeft de leiding van het ministerie herhaaldelijk gesprekken gevoerd met het personeel, maar de resultaten bleven uit. Uiteindelijk kon RGB al deze misstanden niet langer veroorloven en heeft dus na evaluatie besloten de dependance te sluiten. Opmerkelijk volgens haar is dat het pand waar de dependance was gevestigd, toebehoort aan een verkavelaar. “RGB wenst ook niet langer in de gunst te staan van deze eigenaar”, aldus de minister.
Bink: donder ze op!
De bewindsvrouw kreeg ondersteuning van PL-parlementariër Ingrid Bink. Volgens haar kan pas over een goede minister worden gesproken als die openlijk praat over misstanden van ambtenaren. “Ambtenaren die stukken wegmoffelen, hebben wij werkelijk niet nodig. Wanneer u zegt dat u kartelvorming heeft ontdekt, donder ze op!”, stelde Bink. Volgens haar moet natuurlijk rekening gehouden worden met de goede ambtenaren die ook ertussen zitten.
Ramsahai: dependance heeft bestaansrecht wel bewezen
Rajiv Ramsahai (NDP) was het niet eens met de stelling dat de dependance haar bestaansrecht niet heeft bewezen. “Door het werk dat verzet is op de dependance hebben heel wat mensen toch hun beschikkingen en bereidverklaringen gehad. Ik hoop dat de Commewijners op heel korte termijn kunnen beschikken over hun papieren. Er zijn mensen in het district die al jaren een aanvraag hebben lopen. Zij willen ook investeren”, aldus Ramsahai.
FR

error: Kopiëren mag niet!