Hoefdraad gaat snel SRD 350 miljoen bijeen halen

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën gaat SRD 350 miljoen bijeen halen om de overheidsbegroting te financieren. Deze mededeling van de bewindsman heeft maandag voor heftige reacties gezorgd tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Hoefdraad voerde aan dat pas in april de regering met een suppletoire begroting komt. Met het innen van de canonrechten denkt de regering SRD 80 miljoen te ontvangen. Daarna zal zij met het versneld innen van overdrachtskosten van grond SRD 86 miljoen binnen harken. Voor het verschil zullen overtollige activa van de overheid worden afgestoten. Hierbij wordt gedacht aan het verkopen van een aantal overheidsgebouwen, waardoor de private sector zijn weg kan vinden in de binnenstad. Naar schatting zal dit volgens Hoefdraad ongeveer SRD 180 tot 190 miljoen binnenbrengen. Uit de SRD 350 miljoen zal SRD 100 miljoen worden gebruikt om de lopende uitgaven te dekken. Het restant van SRD 250 miljoen zal verdeeld worden om de kosten van de 16 ministeries te betalen.
USD 75 miljoen lening van Oppenheimer
VHP-fractieleider Chan Santokhi onthulde dat Oppenheimer op haar webpagina heeft aangekondigd dat Suriname voor eind van dit jaar nog USD 75 miljoen dollar wil lenen voor een periode van 18 maanden. “Met een hele hoge rente. Hoe kunnen wij als klein land dit dragen?”, stelde Santokhi. Hij voerde aan dat de regering gewoon doorgaat met leningen. Hij wilde weten of deze informatie klopt. Hoefdraad zei dat de regering een gat te dichten heeft en als dat met een lening moet, moet dat gebeuren. “Wij zijn bezig met nationale en internationale banken. Wij kijken naar de money market. Het is ons goed recht als regering en wij zijn nog steeds binnen de wet. Als wij zover zijn met de informatie, dan komen wij en geven uitleg”, stelde Hoefdraad. De bewindsman liet wederom met bepaalde opmerkingen blijken dat parlementariërs zich beter economisch moeten laten opleiden alvorens zij een discussie met hem aangaan. Voor de rest verwees Hoefdraad het college naar een interview van 30 minuten met het Nationaal Informatie Instituut en persberichten uitgegeven door Financiën. Krishna Mathoera hekelde het feit dat zo een gedrag de hamer van de DNA-voorzitter heeft gepasseerd. Zij eiste een correctie, maar die kwam niet. Vicepresident Ashwin Adhin voegde eraan toe dat de regering aan crisismanagement doet.
‘Regering heeft geen kaas gegeten hoe een land te regeren’
Asiskumar Gajadien voerde aan dat het om een ‘piki piki play’ gaat. “Wat de regering nu aangeeft, betekent dat zij eigenlijk geen kaas heeft gegeten hoe zij dit land moet regeren. Een regering die niet kan plannen en steeds met een ander scenario komt, geeft aan dat men de kluts kwijt is.” Volgens Gajadien heeft de mededeling van Hoefdraad voor meer bezorgdheid gezorgd over de staatsfinanciën. Partijgenoot Krishna Mathoera leverde felle kritiek op het financieel beleid en de uitspraken van de bewindsman die steeds maar niet uitkomen. “Ondertussen zien wij constant verschillende uitspraken van de minister van Financiën, terwijl er miljoenen worden geleend. In 2017 zou het beter gaan, maar nu al kunnen salarissen niet betaald worden. Hoe kan ik de minister geloven? Ik geloof de minister niet”, benadrukte Mathoera. Volgens haar is de presentatie van de minister onacceptabel. Patricia Etnel (NPS) vond dat de regering haar leenrecht niet moet misbruiken door a la dol te gaan lenen. “Nu moeten wij des te meer strenger worden naar de regering toe. Het lijkt alsof de minister van Financiën het parlement aangeeft dat hij vrijbrief heeft om te lenen”, stelde Etnel.
NDP-fractie ‘voorzichtig optimistisch’
NDP-fractieleider André Misiekaba vroeg gelijk om een schorsing. Na de schorsing voerde Misiekaba aan ‘voorzichtig optimistisch’ te zijn met de zaken die naar voren zijn gebracht. Hij wil vooral tijdens de behandeling de uitwerking zien over het afstoten van de overheidsactiva en het innen van de canonrechten. Hij hoopt dat hierna voorzichtige optimisme kan veranderen in optimisme.
FR

error: Kopiëren mag niet!