Bond Surinaamse Padieproducenten zal petitie aanbieden

De verpaupering van de samenleving heeft zijn weerslag ook op alle sectoren. Vandaar dat de Bond Surinaamse Padieproducenten (BSP) in solidariteit met alle Surinamers de historische verplichting denkt te hebben om ten strijde te trekken voor een leefbaar land. De uitzichtloze situatie die zich momenteel voordoet voor grote delen van de samenleving en in het bijzonder de rijstverbouwers moet onmiddellijk een halt toegeroepen worden. De bond zal op vrijdag 15 december omstreeks 11.00 uur een petitie aanbieden aan De Nationale Assemblee, waarin de rijstboeren hun bezorgdheid zullen uiten over de knelpunten in de rijstsector.
Radjoe Bhikharie, voorzitter van de bond, heeft medio oktober een eenmansactie gevoerd voor het DNA-gebouw. “Liever een eenzame dappere soldaat dan een machtige generaal, die laf is”, was zijn uitgangspunt. Aangezien de volksvertegenwoordigers zich op geen enkele wijze hebben bekommerd over deze actie en heel lichtvaardig omgaan met de problemen in de rijstsector, werd besloten om een petitie op te stellen, ondersteund met handtekeningen. Volgens Bhikharie heeft dit proces wat tijd in beslag genomen, omdat veel boeren heel apathisch zijn geworden en zodoende hoop hebben verloren. “Wij hebben veel tot hen moeten praten en hun voorgehouden dat de boeren kracht moeten putten om de hoop niet te verliezen”, zegt de voorzitter. Volgens Bhikharie zijn er iets minder dan 400 handtekeningen verzameld. Eerder gaf Bhikharie aan dat de bond ruim 1000 handtekeningen wenst te verzamelen. Hij meent nu dat het niet zo zeer gaat het aantal handtekeningen.
“Ondanks de passieve houding van de boeren blijven wij voor hen strijden ter behoud van de sector. De boeren hebben geen ander middel van bestaan en vrezen eveneens voor rancune. Het ontbreken van een deugdelijk en integraal beleid, welke perspectieven moet bieden, werkt zeer demotiverend en leidt tot wanhoop bij velen, met als gevolg een hoog zelfdodingpercentage”, stelt de bondsvoorman. Volgens Bhikharie weet een ieder heel goed wat er moet gebeuren om de rijstsector tot bloei te brengen, echter hebben opeenvolgende beleidsmakers nooit de politieke wil opgebracht daarvoor. Wat de inhoud van de petitie precies is, zal op vrijdag bij de aanbieding pas blijken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!