PCS kan crediteuren geen betalingsgarantie bieden

2PCS kan crediteuren geen  betalingsgarantie biedenDe situatie bij het Psychiatrisch Centrum Suriname is onlangs in het volkshuis besproken. Parlementariër Marinus Bee vroeg de minister van Volksgezondheid naar aandacht voor de nijpende situatie binnen de instelling. Het personeel ging afgelopen woensdag in actie. De salarissen over de maand november zijn nog steeds niet uitbetaald. De vakbond heeft volgens directeur Dayashankar Mathoera de acties inmiddels tijdelijk opgeschort. Er is een ultimatum tot en met maandag vastgesteld. Mathoera zou gisteren al beschikken over geld om de salarissen uit te betalen. Hij deelt mee dat de bankzaken gisteren zijn geregeld. Echter heeft PCS niet al het nodige van de overheid ontvangen. “Ik ben weer bezig met de regering te kijken naar welke mogelijkheden zij voor ons heeft”, stelt Mathoera.
De organisatie had voor de eerste overmaking van de overheid SRD 5.4 miljoen nodig. Daarvan heeft PCS 2,6 miljoen ontvangen om aan de nijpende verplichtingen te voldoen. “Ik moet nog even kijken hoe Financiën hiervoor staat. Ik kan niet voor de staatskas bepalen. Wij doen een beroep op de minister om ons toch ergens tegemoet te komen”, zegt de directeur. De problemen binnen PCS hebben momenteel te maken met financiële middelen. Sinds 2014 zijn alle subsidies bij alle ziekenhuizen afgebouwd. Sinds toen staat PCS op de begroting van Volksgezondheid voor betaling van de zorg aan chronische patiënten. PCS factureert elke maand conform geldende beschikkingen voor de door hem verleende zorg. Sinds augustus had PCS geen geld ontvangen van de overheid. Er kwamen wel kleine stortingen van verzekeraars, maar niet voldoende om een maandelijks huishouden van SRD 3 miljoen draaiende te kunnen houden.
Het resterend bedrag dat nog moet worden voldaan, is veelal voor de crediteuren. Aan crediteuren kan Mathoera nog geen garantie van uitbetaling geven. Er dient volgens Mathoera een inhaalslag te worden gemaakt, om geen verdere accumulaties te krijgen. Hij wenst vooral in de maand december geen accumulaties te zien. PCS is wachtende op de tweede storting van de overheid.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!