Hanoeman: “Respect voor functie is niet hetzelfde als respect voor functionaris”

Onlangs heeft de vicepresident (vp), Ashwin Adhin, duidelijk kenbaar gemaakt dat de leden van het hoogste college van de staat met wat meer respect mogen optreden naar de regering toe. Dit, naar aanleiding van de kritische uitlatingen van de volksvertegenwoordiger Edward Belfort (Abop) betreffende het armoedig bestaan, dat het volk thans ongewild moet omarmen. Voor de maatschappijkenner Soenderpersad Hanoeman is deze wens van Adhin nogal bespottelijk te typeren. “Respecteren en applaudisseren zijn zaken die je niet moet vragen; het moet uit het hart van het publiek komen! Een persoon, geschoold of niet, behoort te weten dat respect alleen door middel van de handelingen/daden af te dwingen is”, beklemtoont Hanoeman in gesprek met Dagblad Suriname.
Belfort de held
De maatschappijkenner maakt een onderscheid tussen ‘respect voor de functie en respect voor de functionaris’. “Dit moet men niet verwarren. De vp moet bij zichzelf en de rest van de regering te rade gaan over hun daden. Dit moet goed geëvalueerd en beoordeeld worden, dan pas kan men zeggen of deze regering respect verdient.” Hanoeman merkt overigens op dat De Nationale Assemblee (DNA) evenmin beschouwd wordt als een instituut waar de samenleving veel respect aan koppelt. “Maar meneer Belfort, ik heb respect voor u; u heeft moed gehad om de realiteit te zeggen. Daarvoor is hij gekozen en daarvoor wordt hij betaald. Hij is een voorbeeld voor de overige parlementariërs!”
DNA-voorzitter handelt correct
Het frappante in dit voorval is dat de voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, niet heeft opgemerkt dat de volksvertegenwoordiger zich in zijn betoog beledigend heeft opgesteld naar de president toe. “Zij verdient in dit geval ook respect door Belfort de ruimte te geven om te praten. Doordat ze in de coalitie zit, had ze aan de bel kunnen trekken, maar ze heeft dat niet gedaan. De voorzitter weet zelf dat ons land in een diep dal terecht is gekomen en dat Belfort de gedachte van het volk heeft gerepresenteerd.”
Regering behoort om te gaan met kritiek DNA-leden
Aan het parlement is vaak het verwijt gemaakt dat de leden überhaupt niet kritisch zijn ingesteld en dat de controlerende werkzaamheden naar de regering toe niet naar behoren worden uitgevoerd. Echter is er in dit specifieke geval gebleken dat juist de president ten tijde van het betoog van Belfort de DNA-vergaderzaal had verlaten. “De president heeft de moed niet gehad om de waarheid aan te horen.” Naar zeggen van Hanoeman berust er een universele wet op aarde: ‘wat je zaait, zal je oogsten’. “En als de president de dag van vandaag zoiets heeft gezaaid, moet hij bereid zijn om de oogst binnen te halen. Anders moet hij zijn daden corrigeren”, aldus de maatschappijkenner.
KSR

error: Kopiëren mag niet!