Robby Makka: “Miranda maakt Suriname internationaal belachelijk”

Fiscaaljurist Robby Makka, diasporaleider bij verschillende organisaties in Nederland, keurt de handeling van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) in de kwestie van het satirisch ochtendprogramma Zeven Even af. Het programma, waar politici op humoristische wijze flink op de korrel werden genomen, is sinds 1 november in opdracht van OWT&C uit de lucht gehaald. “Wij weten dat satire in principe onderdeel is van het medialandschap om de journalistiek op een manier te brengen met humor. Als het niet de grens van smaad, laster en belediging overschrijdt, dan kan je dat allemaal tolereren”, stelt de fiscaaljurist. Makka voert aan dat dialoog in deze kwestie de beste methode is om na te gaan of het programma wel of niet in strijd met vergunningsvoorwaarden heeft gehandeld. Vooral gezien het feit dat Suriname op dit moment niet beschikt over een mediaraad of geschillencommissie, die de beweringen van de overheid zou kunnen toetsen. “Wij moeten de politiek laten voor wat het is en geen powerplay gebruiken door in De Nationale Assemblee aan te geven: ‘de wet geeft mij de bevoegdheid om dat te doen’. Recht is ruimer dan de wet. Wij moeten de powerplay afkeuren. Laten wij kiezen voor dialoog in plaats van zenuwenoorlog”, benadrukt de diasporaleider. De hele powerplay van minister Miranda naar Rapar Broadcasting Network (RBN) werkt volgens de fiscaaljurist niet alleen demotiverend naar de samenleving en het medium toe, maar wordt ook internationaal als belachelijk gezien. RBN is in gebreke gesteld en moest binnen een etmaal de uitzendingen van Zeven Even stopzetten. Daar het bedrijf geen ruimte heeft gekregen voor eventuele correctie ervaart RBN de sommatie van minister Miranda als misbruik van positie door de vergunningverlenende instantie. Makka hoopt dat het programma na een pauze veel sterker terugkomt.
‘Two wrongs don’t make one right’
Makka vindt dat bepaalde Surinamers moeten ophouden door steeds naar soortgelijke handelingen van andere regeerperiodes te verwijzen. Zo werd in de DNA door verschillende politici geprobeerd om de handeling van de bewindsman te rechtvaardigen door te verwijzen naar de kwestie waar andere programma’s in de Nieuw Frontperiode uit de lucht werden gehaald. “Dat is de grootste fout die bepaalde Surinamers steeds maken. Two wrongs don’t make one right. De interventie bij Zeven Even is fout”, aldus Makka.
Goede communicatielijnen tussen ministerie en mediadirecteuren
De fiscaaljurist benadrukt dat in feite elk ministerie een afdeling klantenservice moet hebben waar goede communicatielijnen moeten openstaan met mediadirecteuren. Hier kunnen door middel van goede communicatie met mediadirecteuren snelle en simpele oplossingen worden gezocht indien iets niet goed zit bij een programma. “Ook in Nederland heb je satire en komedie waarbij heleboel mensen belachelijk worden gemaakt, maar het is belachelijk in het kader van belachelijkheid. Het is niet belachelijk om te beledigen of smaad toe te passen. Overschrijdt het smaad? Is het belediging? Is het op de man gespeeld in plaats van op de bal? Dan zou je je afkeuring kunnen uitspreken door in dialoog te gaan”, aldus Makka.
FR

error: Kopiëren mag niet!