Trustbank nog bezig met voorbereidingen conversie

1Trustbank nog drukdoende met voorbereidingen conversieDe Trustbank heeft met de Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD), een werkarm van de Islamic Development Bank (IsDB), in 2015 een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hiermee zal de bank een verandering ondergaan van conventionele bank naar “Islamitisch bankieren”. Ondertussen heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de Trustbank een goedkeurende verklaring afgegeven om de transformatie op gang te brengen. “We zijn nu heel hard bezig in de afrondende fase”, vertelt Cherryl Moentari, coördinator van de communicatieafdeling bij de bank. De bank vraagt voor nog wat geduld om de interne zaken afgerond te krijgen. Het ligt in de bedoeling om vanaf de launch de samenleving breedvoerig te informeren over de nieuwe mogelijkheden met Islamitisch bankieren. De opening van de eerste Islamic bank in Suriname staat nog steeds in de planning voor eind 2017.
Maureen Badjoeri, algemeen directeur bij de bank, gaf in een eerder vraaggesprek in Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal aan dat het idee van Islamic ‘banking’ vanwege het ‘out of the box’ denken is gekomen. “Wij denken graag out of the box. Wij willen de Surinaamse gemeenschap graag een alternatief bieden. Als je kijkt naar de groei van Islamic banking in de wereld, wordt dit straks mainstream. Wij kijken alleen naar Nederland en Amerika, maar waarom niet verder? Wij kunnen tappen uit kapitaal uit de westerse landen maar ook landen in het Midden-Oosten. Er zijn voldoende fondsen om de ontwikkeling van MKB in Suriname te bevorderen”, zei Badjoeri.
Trustbank wordt deel van de ICD. Zij wordt volgens de algemeen directeur hierdoor een internationale bank, en kan ook tappen uit fondsen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten. De Islamitische Ontwikkelingsbank is de afgelopen jaren in een opmerkelijke opmars. Zo groeide de islamitische financiële dienstverlening de afgelopen jaren veel sneller dan de traditionele bankensector. En dat allemaal vanwege een verschil in opvatting over rente, transparantie en ‘ethische’ fondsen.
Bij Islamitisch bankieren moet geld ‘verdiend’ worden. Dat is iets anders dan iemand in geldnood een lening verstrekken om daar vervolgens rente over rekenen. In plaats van geld met geld verdienen, draait het bij Sharia bankieren om een dienst of een product (Profit-asset based finance). Een veel gebruikte methode is muharaba. De bank koopt een product en leent het uit aan de klant die het product in termijnen afbetaalt. Islamitisch bankieren, vereist ook transparantie. Speculeren brengt een hoge mate van onzekerheid met zich mee en is daarom uit den boze.
De Islamic Finance moet niet als een schenking worden gezien. De Trustbank zal vanwege dit (voor Suriname) nieuw model met haar financieringen direct deelnemen aan het financieel verkeer. De financieringen worden op grond van screening van geschreven projecten toegekend. Hierbij deelt de bank ook in de risico’s en winsten van het project.
Vertegenwoordigers van de Islamic Corporation for the Development of the Private Sector hebben in oktober 2015 een presentatie gehouden over Islamic Finance and Banking. Heel wat mogelijkheden werden gepresenteerd. Een kernvraag bij de debattenronde was, waarom Suriname deze gouden kans vlak voor de deur van een financieel crisis niet grijpt. Een zinnig antwoord bleef uit, ondanks de zware vertegenwoordiging van de overheid en het parlement.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!