Jogi: “Bouterse moet Hoefdraad en Algoe wegsturen”

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) is niet tevreden over de lijst van ministers die in de komende periode mogelijk vervangen zullen worden door president Desi Bouterse. De eerste persoon die volgens de VHP’er ontslagen moet worden, is minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Daarna moet minister Soeresh Algoe van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) volgen. “Bouterse moet Hoefdraad en Algoe opdonderen. Hoefdraad is de slechtste minister. Hem moet je als Financiënminister en oud governor van de Centrale Bank verantwoordelijk stellen voor de totale chaos waarin wij vandaag de dag zitten. Wanneer je binnen de Raad van Ministers een geheime stemming zou houden, dan weet ik zeker dat Hoefdraad geen draagvlak heeft in de RvM. Omdat hij zich gemanoeuvreerd heeft in een bepaalde positie, worden de overige 15 bewindslieden nu verplicht met hem te dealen. De president moet hem vervangen, omdat hij de grootste boosdoener is. Het model is: ‘laten wij gaan lenen. Morgen zullen wij zien hoe wij gaan terugbetalen’. Vermoedelijk heeft Hoefdraad de president en de rest van zijn mensen kunnen overtuigen dat lenen het enige model is waardoor wij uit deze dip kunnen komen. Als lenen het enig model is, dan wil dat zeggen dat de gouden kerst van de president een fata morgana is geworden”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname.
‘Welke wonderen gaat Algoe verrichten met bezoek aan China?’
Jogi daagt LVV-minister Algoe uit om minimaal 1 project aan te geven welke de afgelopen 5 jaren een significante bijdrage heeft geleverd aan de versterking van de staatskas. “Algoe is al 5 jaren de bewindvoerder op LVV. Welke significante bijdrage heb je geleverd aan de vergroting van werkgelegenheid, ondernemerschap, voedselveiligheid en de exportvolumevermeerdering van agrarische producten? Niks, Nada! Het agrarisch beleid van Algoe heeft nul opgeleverd.” De parlementariër vraagt zich ook af welke wonderen de LVV-bewindsman zal verrichten met zijn bezoek aan de Volksrepubliek China.
Hoefdraad brengt fictieve middelen in begroting op
Jogi merkt op dat alles erop duidt dat Hoefdraad fictieve middelen in de staatsbegroting opbrengt. “Wanneer je kijkt naar de uiteindelijke realisatie van de goedgekeurde begrotingen, blijkt dat slechts tussen 6 en 18% van de ministeriële begrotingen is gerealiseerd. Als je uit de begroting van 2016 slechts 20% hebt gerealiseerd, waar is dan de rest van het geld? Als je SRD 8 miljard in 2017 hebt laten goedkeuren en maar 25% hebt uitgevoerd, pe a moni de? Dan moet het toch liggen aan het autorisatiebeleid van de minister van Financiën en de wijze waarop de prioriteiten gesteld worden binnen de regering. Wat is Hoefdraad bezig te doen in het buitenland? Men houdt alles geheim en er is een zekere mate van geheimzinnigheid. Conclusie: het is Hoefdraad de afgelopen jaren flink gelukt om de zaal goed te misleiden. Nu moeten wij de financiële sector behoeden van onverwachte schokken.”
‘Waar eindigen wij nu met lenen?’
Lenen is volgens de parlementariër geen probleem. “Maar lenen moet slim en deskundig onderbouwd zijn. Daarnaast moet het een doel hebben. Lenen moet niet het doel hebben om continu te lenen, maar de bedoeling is zover te komen dat je kunt stoppen met lenen. Daarvoor moet je zodanig gaan investeren dat je dat terugverdient. Met de ingediende begroting gaat men nog bijkans SRD 4 miljard lenen. Waar eindigen wij nu met lenen?”, stelt Jogi. Volgens de politicus zal ook minder geld overblijven voor het besturen van het land, wanneer geleende middelen ook gebruikt worden om rentes van andere leningen af te lossen.
Vicepresident komt alleen met lucht
Jogi vindt vooral dat de laatste periode vicepresident Ashwin Adhin met een hoop zaken komt, die uiteindelijk misleidend en als lucht kunnen worden getypeerd. Hij noemt hierbij de kwestie van de mogelijke toekomstige olievondsten. “Je kunt niets erop bouwen. Er is geen basis. Het is lucht. Men is continu bezig zich te wringen in allerlei bochten om de samenleving op de een of andere dag een beetje zoet te houden. Maar wij komen uiteindelijk niet vooruit”, aldus de politicus.
FR

error: Kopiëren mag niet!