John van Coblijn: “Men is bezig de samenleving te bedriegen”

De politicus John van Coblijn vindt het een normale zaak dat Suriname net als vele andere landen bezig is naar commerciële winbare aardolie te zoeken. Hij plaatst echter wel kanttekeningen op de manier waarop de regering momenteel omgaat met deze ‘olie-hype’. “Wat ik wel kwalijk vind, is dat wij allerlei activiteiten hebben gezien van de regering, waarbij men reeds geld uitgeeft in de vorm van propaganda om mensen in een goede sfeer te brengen. Hierdoor zou de samenleving de ellende waarmee zij nu wordt geconfronteerd, moeten vergeten. Dit komt in feite neer op het bedreigen van het volk”, zegt Van Coblijn aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat waarnemend president Ashwin Adhin en Staatsoliedirecteur Rudolf Elias bij de samenleving de afgelopen weken hebben doen overkomen alsof commerciële winbare aardolie voor het oprapen was voor de kust, terwijl Tullow Oil uiteindelijk een droge boorput heeft aangetroffen. Volgens Van Coblijn kan en mag de regering het uit te zetten beleid daarom niet afstemmen op iets dat nog gevonden moet worden. “Het beleid moet altijd op realiteit en werkelijkheid gebaseerd zijn. Je mag wel een kolom hebben waar je eventueel olie vindt om de ontwikkeling van Suriname op een hoger niveau te brengen, maar je volledige activiteiten mogen niet daarop gebaseerd zijn. Anders ben je bezig die samenleving te bedriegen”, aldus Van Coblijn.
Politiek zorgt voor achteruitgang land
Van Coblijn, die in zijn loopbaan rechtsreeks betrokken is geweest bij olieboringen, zegt dat een eventuele vondst van olie ook niet gelijk voor een hoerastemming zal zorgen, omdat ‘oliemaatschappijen heel veel aandelen in handen hebben en in feite voor ons bepalen hoe de olie verder gewonnen en verwerkt zal worden’. Dit komt volgens hem door de slechte politiekvoering van het land. “Er moet heel veel veranderd worden, dan alleen het olie vinden. Wij hebben allerlei momenten gehad, waarbij wij dachten dat beter zou gaan. Maar wij hebben het niet beter gehad vanwege de politiek”, stelt Van Coblijn. Volgens hem is de politiek niet in staat die harde besluiten te nemen dat het land in staat zal stellen zelf bepaalde dingen te doen. Daarvoor zal hard geïnvesteerd moeten worden in het onderwijs, de skills van de eigen bevolking en het bevorderen van ondernemerschap. “Daarvoor ben ik juist bang. Kijk maar naar de goudsector waar wij miljarden aan goud hebben geëxporteerd, maar de regering zit nog steeds vast. Wij gaan dus miljarden weer vinden aan olie en goud de komende jaren, maar wij gaan nog groter vast komen te zitten als wij niet een ombuiging van ons heel denken brengen”, aldus de politicus.
‘Alles wat Surinaams is, is kapotgeslagen’
“Ik ben geen gambler. Het gokgedrag van regeringen heeft ervoor gezorgd dat alles wat Surinaams is, kapot is geslagen. Men moet daarom ook niet gokken met de toekomst van Suriname, omdat er al tientallen jaren hier naar olie wordt gezocht. Het is gelukt in de zestiger jaren om wat olie te vinden in Saramacca, maar sinds die tijd tot de dag van vandaag zijn er allerlei activiteiten geweest om olie op zee te vinden en niets is gevonden. Als wij onze attitude niet veranderen, werken wij alleen maar voor het buitenland en zullen wij de mooie sporthallen en stadions niet hebben”, stelt Van Coblijn.
FR

error: Kopiëren mag niet!