Suriname genoeg in huis om tot traditionele medische systemen over te gaan

Professor Dennis Mans
Professor Dennis Mans
Medisch bioloog professor Dennis Mans heeft in Kamer van Koophandel gesproken over hoe de synthese van allopathische en traditionele medische systemen te verwezenlijken. Volgens Mans heeft de mens vanaf zijn ontstaan gebruik gemaakt van medicinale planten om gezond te blijven. Volgens WHO is op dit moment nog steeds 75% van de bevolking voornamelijk in de derdewereldlanden aangewezen op medicinale planten. Van het overige 25% (industriële landen) gebruikt tenminste 1 op de 4 gevallen middelen, die rechtstreeks gehaald worden uit planten zoals aspirine en vintistine. “We zien ook een nieuwe ontwikkeling rond herbale geneesmiddelen die steeds populairder worden in de meeste geïndustrialiseerde landen”, zegt Mans. In 2016 is er in die landen meer dan USD 70 miljard uitgegeven en de verwachting is dat dit in 2020 zal oplopen tot USD 150 miljard. De belangrijkste reden voor deze trend is dat mensen een bewuste keus maken voor deze middelen, omdat ze een gezonde levensstijl willen beginnen. “Vooral de groter wordende groep van ouderen gebruikt veel herbale supplementen, omdat men ouder wil worden met behoud van levenskwaliteit. Mensen hebben ook meer vertrouwen in de werking van herbale middelen. Je ziet ook steeds meer dat mensen een toenemende mate aan wantrouwen ontwikkelen tegen de chemische middelen. Hierdoor hebben traditionele herbale middelen over de afgelopen periode een boost gekregen.”
Herbale geneesmiddelen bieden de nodige hulp wanneer er geen effectieve behandeling beschikbaar is op basis van wat er nu is. Een voorbeeld is Alzheimer die nog steeds niet te behandelen is. “We hebben een dringende behoefte aan middelen die effectiever zijn. We zien ook een toenemende resistentie tegen antibiotica. Je kunt bij het AZP gaan en praten met elke specialist die dat zal vertellen. We hebben dus veel baat aan wat de allopathische middelen te bieden heeft. Traditionele middelen kunnen niet alleen hieraan een bijdrage leveren, maar ook verbetering brengen in ziektes waartegen resistentie is ontstaan. Verder hebben we gezien dat ongeveer 86% van de medicinale planten, die in bijvoorbeeld Samoa wordt gebruikt, werkelijk werkzaam is. Onderzoeken hebben uitgewezen dat oso dresi’s die algemeen worden gebruikt, zijn gevalideerd. We zien uit een onderzoek van het National Cancer Institute dat uit 94 medicinale planten die uit het Amazonegebied werden verzameld, 122 nieuwe en 97 actieve stoffen konden worden geïsoleerd. We zien ook dat bijna driekwart van alle herbale middelen is gebaseerd op aanwijzingen van de traditionele geneeskunde.”
Suriname heeft ongeveer 5000 medische planten die zijn gelokaliseerd in het Guyanaschild wat een unieke biodiversiteit (dieren en planten) herbergt. Volgens Mans mag gesteld worden dat in ons klein landje alle traditionele systemen ter wereld zijn. “We hebben de traditionele Inheemse, Marron, Chinese, Indische en Indonesische geneeskunst, en deze combinatie is een bijzondere. We moeten dit beter exploiteren. Er worden volgens het ministerie van LVV op dit moment 600 – 1000 verschillende planten gebruikt voor geneeskundige doeleinden. We hebben dus genoeg in huis om een woordje mee te spreken, maar als we dat willen doen en ervoor willen zorgen dat onze traditionele kennis een goede synthese kan aangaan met de allopathische geneeskunde, moeten we letten op randvoorwaarden. We moeten ervoor zorgen dat het wantrouwen tussen verschillende disciplines verdwijnt, zodat wetenschappers, beleidsmakers, farmaceutische bedrijven en houders van de traditionele kennis samen kunnen werken”, aldus Mans.

error: Kopiëren mag niet!