Getuige Paal gehoord in mega fraudezaak EBS

Getuige Paal gehoord in mega  fraudezaak EBSIn de geruchtmakende strafzaak van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) werd op de zitting van woensdag de getuige Cesar Paal gehoord. Hij is manager van de technische engineering bij EBS. Toen deze fraudezaak aan het rollen kwam, was hij al 4 jaar in dienst in deze functie. Deze getuige verklaarde dat hij niets weet van de tweede deal alwaar zaken mis zouden zijn gegaan. Volgens hem waren er offertes, die niet voorzien waren van een prijslijst. Hij verklaarde dat wanneer zaken rechtstreeks werden gestuurd naar de betreffende afdelingen deze stukken werden gesanctioneerd door de directie. Er werd een team aangewezen, dat zich bezighield met de uitvoering van het project. De projectmanager zoekt stakeholders. Dit wordt dan nader uitgewerkt door een andere afdeling. Vier verschillende afdelingen waren ingezet om de offertes te bekijken. Alle offertes gingen naar de afdeling Procurement en die gingen dan op zoek naar wat er allemaal nodig was voor het project. Paal weet niet wat er is gebeurd met de noodstroomaggregaat en Black Star unit. Bij het geval van de noodstroomaggregaat kon de getuige bepaalde zaken in grote lijnen aangeven. Hij wist dat het project voor de aanschaf van een mobiele noodstroom goed liep. Zij waren bezig met het technisch deel. Er werden toen offertes opgevraagd via de afdeling Procurement, en de zaken werden mede geëvalueerd door de technische afdeling.
Paal was als zodanig niet betrokken bij de tweede noodinstallatie. Volgens hem werden er ongeschreven regels op de afdeling gehanteerd door de directie. Dit gebeurde voornamelijk onder de toenmalige directeur Willy Duiker. Het is vaker voorgekomen dat directeur zei dat de structuren naar de floor gaan en dan belt hij later om aan te geven dat hij van plan is om het project zelf te trekken. Het was allemaal verwarrend vanwege het ontbreken van geschreven regels en procedures. Paal gaf specifiek aan dat het doen van aankopen voor de installatie een aangelegenheid was van de directie. Volgens Paal was de eerdere getuige, ingenieur Pancham, er wel zwaar bij betrokken. Er was frequent emailverkeer tussen Pancham en Monsels van Greenland. In elk geval weet Paal dat er voor de eerste deal geen openbare aanbesteding was gehouden. De Black Star unit wordt gebruikt indien de stroom zou uitvallen, want anders zou er nergens stroom zijn. Met de Black Star unit zou de rest van de machines worden opgestart. Volgens de getuige waren er offertes gestuurd, maar zonder prijzen. Hij heeft sec technisch specifieke zaken uitgevoerd. Waarom men voor Greenland heeft gekozen wist de getuige niet, want hij was daar niet bij betrokken. Ook kon hij niets verklaren over het meerwerk. Vanwege de prioriteiten heeft de directie rechtstreeks gedeald met een junior engineer. Vanwege het tekort aan vermogen werd het project als zeer urgent afgehandeld. De getuige hoorde dat er later een deel van de goederen was geleverd. Er waren containers met kabels. Twee brandstoftanks. Deze goederen waren bij Greenland aan de Saramaccastraat opgeslagen. De getuige heeft slechts een keer een meeting bijgewoond met de verdachte Van Kanten van Greenland. Hij kon niet met zekerheid vertellen dat het te maken had met deze installatie. Bij een normale procedure zou de Black Star powerplant vanaf de aanvraag met de leveranciers tot de afronding ruim anderhalve maand tot twee maanden duren. Duiker heeft naderhand wel beaamd dat deze actie slechts enkele weken heeft geduurd. Conform de te volgen procedure werden offertes aangevraagd. De afdeling maakte de specificatie op en de afdeling Engineering moest uitkijken en zaken verder uitzoeken. Meestal wordt er een sluitingsdatum uitgegeven. Uiteindelijk werd Greenland gekozen voor het project. Na het verhoor werd deze zaak uitgesteld tot 5 december. Op die dag zullen twee getuigen worden gehoord. In deze zaak worden Edmund Duiker, Dick Van kanten, Kenneth Vaseur, Max Chin Tsoe Liongen Quincy Fernandes berecht. Van deze vijf verdachten waren Duiker, Chin Tsjoe Liong en Fernandes aanwezig.

error: Kopiëren mag niet!