Riad Nurmohamed: “Slechts SRD 60 miljoen toegezegd aan Adekus in 2018”

“Slechts SRD 60 miljoen toegezegd aan Adekus in 2018” 1De onderwijsminister Robert Peneux heeft tijdens de 49ste dies natalis (verjaardag) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) meegedeeld dat er jaarlijks gemiddeld SRD 85 miljoen nodig is om dit opleidingsinstituut draaiende te houden. “En toch is er per kwartaal slechts SRD 15 miljoen toegezegd in de begroting van 2018 wat neerkomt op SRD 60 miljoen voor een heel jaar. Dit is dus een grote ramp voor de universiteit in 2018!”, beklemtoont het VHP-assembleelid Riad Nurmohamed in gesprek met Dagblad Suriname. Voor de volksvertegenwoordiger is het een raadsel hoe de minister het toestaat dat er een begrotingstekort is ontstaan voor de enige universiteit in Suriname.
Leningenbeleid is boosdoener
Nurmohamed gaf te kennen dat hij bij de huidige autoriteiten de tendens heeft geconstateerd om het onderwijs “moeilijker” te maken voor kinderen en studenten. “De materiaalkosten zijn weer geïntroduceerd en het inschrijfgeld is ook drastisch verhoogd op de meeste scholen. Dit is een duidelijk signaal dat de regering Bouterse-Adhin de onderwijsinstellingen wil afstoten”. Het leningenbeleid van de financiënminister, Gillmore Hoefdraad, vormt daarbij een grote belemmering voor de gunstige ontwikkelingen in het land. “Het leningenbeleid is een wurgcontract voor de overige ministeries”. Volgens de parlementariër is dit de hoofdoorzaak dat de universiteit met veel minder financiële middelen het komend jaar zal inluiden met alle gevolgen van dien, waaronder een verwaarloosde kantine, geen mogelijkheden tot het verrichten van onderzoek en een gebrek aan onderhoud van de gebouwen. “Het personeel van Adekus is niet gemotiveerd om onder deze omstandigheden te werken. Ik maak me ernstig zorgen wat er in de toekomst zal gebeuren”.
Privatiseren van Adekus
Naar zeggen van Nurmohamed is het hoog tijd dat de universiteit geprivatiseerd wordt. “We hebben nieuwe ideeën nodig om efficiënter om te gaan met het groot Adekus-terrein”. Dat de faciliteiten en wetenschappers van deze universiteit geëvalueerd zullen worden, vindt hij een stap in de goede richting. “Elke handeling om de kwaliteit te bewaken, juich ik toe”. Alleen betwijfelt de volksvertegenwoordiger of de evaluaties daadwerkelijk zullen leiden tot kwaliteitsverbetering. “Het bestuur van Adekus wordt politiek benoemd. Hierdoor zijn ze niet in staat om maatregelen te treffen”. In de afgelopen 30 jaren bijvoorbeeld kan er niet gesproken worden over opmerkelijke verbeteringen op de universiteit. “Er is nooit geluisterd naar adviezen van mensen en vandaag na 49 jaren zitten we nog steeds in die diepe put”, concludeert Nurmohamed.
KSR

error: Kopiëren mag niet!