Diana Pokie: “Srefidensie-viering brengt Brokopondo ook internationaal in beeld”

De 42ste Srefidensi-viering wordt dit jaar gehouden in het district Brokopondo. Het besluit is officieel al genomen door de regering. Diana Pokie, Abop-parlementariër uit het district, is bijzonder verheugd en geëerd met dit besluit, omdat hiermee Brokopondo zowel nationaal als internationaal in beeld wordt gebracht, iets wat zeker zijn voordelen zal hebben voor de plaatselijke gemeenschap en ondernemers. De viering, waaronder de parade en het defilé, wordt volgens de parlementariër gehouden op Brownsweg. Naast het feit dat dit het grootste dorp in het district is, is het ook het geboortedorp van Pokie. Zij verzekert de gemeenschap dat Brokopondo niet zal teleurstellen. Hoewel de voorbereidingen tot nu toe door de districtscommissaris worden getroffen, zegt Pokie te allen tijde beschikbaar te zijn een bijdrage te leveren, waardoor het een onvergetelijke dag wordt. “Daar waar ik een bijdrage kan leveren om het tot een onvergetelijke en succesvolle dag te maken, ben ik beschikbar. Het is iets van mijn district, dus het moet heel goed voorbereid worden. Een bijdrage en een goede samenwerking met het traditioneel gezag zijn nodig”, stelt de parlementariër. Volgens haar moeten vooral de Saramaccaanse cultuur en tradities goed tot uiting worden gebracht. Zij kijkt uit naar een uitnodiging van burgermoeder Kenya Pansa van Brokopondo.
Voorbereidingen in volle gang
De voorbereidingen voor de viering zijn in volle gang. Volgens districtscommissaris Pansa wordt de infrastructuur momenteel aangepakt en wordt er ook gekeken naar de ophaal van grof- en huisvuil. De burgermoeder gaat ook rond in de omliggende dorpen om de mensen persoonlijk uit te nodigen voor dit festijn. Het aanwezige talent en de cultuur zullen zo breed als mogelijk tentoongesteld worden. Ook de schooljeugd zal dit feest vieren met schoolsportdagen. Deze activiteiten worden opgevolgd door verschillende culturele activiteiten en het defilé.
Marowijne moet wel aan de beurt komen
Het vorige jaar zou de Onafhankelijkheidsdag in Marowijne worden gehouden. Op het laatste moment werd het feest verschoven naar Commewijne, met de belofte dat Marowijne hierna zou volgen. De kosten waren te hoog voor de viering in Marowijne, terwijl andere logistieke zaken niet in orde waren. Er zou alles aan gedaan worden om dit jaar de viering in Marowijne te doen plaatsvinden, maar ook nu zal het oosten van het land worden teleurgesteld. Pokie denkt dat de overheid goed heeft nagedacht om de keus op Brokopondo te laten vallen. “De keus is niet zomaar gevallen op Brokopondo en ik weet dat wij wel veel daar gaan kunnen accommoderen. De regering moet wel een valide reden hebben waarom Marowijne weer is overgeslagen”, stelt de politica. Hoewel Marowijne dit jaar wederom niet aan de beurt is gekomen, verwacht zij dat dit in de toekomst wel zal gebeuren. Het gaat volgens haar uiteindelijk om het roulerende karakter waar alle districten aan de beurt moeten komen voor de viering van de Onafhankelijkheidsdag. Vanaf 2010 heeft de regering de Onafhankelijkheidsdag behalve in Paramaribo ook in de andere districten gehouden. Eerder waren de districten Nickerie, Para, Wanica en Commewijne aan de beurt.
FR

error: Kopiëren mag niet!