Brunswijk: “Verdamping AKB-geld schuld ambtenaren”

1Brunswijk ‘Verdamping AKB-geld schuld ambtenaren”Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk vindt niet dat ministers steeds blaam moeten treffen, wanneer onregelmatigheden op een ministerie worden ontdekt. Volgens de politicus zijn het ambtenaren die het merendeel van het werk verrichten, waardoor zij hiervoor aansprakelijk moeten worden gesteld. “De minister is er om stukken te tekenen en autorisatie te geven. De minister ziet geen geld en krijgt ook geen geld in de hand”, zegt Brunswijk aan Dagblad Suriname. Hij reageert op de bewering van Sociale Zaken-minister Cristien Polak die aangeeft dat middelen bestemd voor het Algemeen Kinderbijslag (AKB) gedurende de periode 2014 en 2015 zijn verdampt. Brunswijk, wiens partij de scepter zwaaide in de voornoemde periode, vindt het vreemd dat ‘dit gat pas na 3 jaren is ontdekt’, terwijl gelijk na de periode van Alice Amafo in augustus 2015 de leiding van het ministerie van Sociale Zaken werd overgenomen door Joan Dogojo van de NDP. “Als Polak zegt dat er vanaf 2014 een gat is ontstaan, betekent dat dat er vanaf toen is getoverd om uit te betalen. Overigens heeft Polak ook niet gezegd dat Amafo dat geld heeft gestolen”, stelt de Abop-parlementariër. Hij kijkt uit naar de resultaten van het onderzoek door het Openbaar Ministerie, zodat de waarheid naar boven kan komen. Ondertussen zijn de gevraagde twee weken door de bewindsvrouw bijna verstreken. Als alles goed zit, moet Sozavo volgende week overgaan tot de betaling van het AKB in het district Wanica.
Uitspraak president heeft grote deuk achtergelaten bij Abop
De beschuldigingen aan het adres van Amafo kort voor de verkiezingen van 2015 door president Desi Bouterse kwam volgens Brunswijk door een misverstand. “De president heeft mij persoonlijk gezegd dat hij verkeerde informatie had en heeft ook zijn verontschuldiging hiervoor aangeboden.” Echter heeft dat volgens de Abop’er niet weggenomen dat de geel-zwarte partij een grote deuk hiervan heeft overgehouden. “Vooral in het binnenland bleef de indruk dat Alice Amafo AKB-gelden heeft achtergehouden”, aldus Brunswijk. De politicus benadrukt dat hij zich niet druk maakt over de aanvallen vanuit de paarse partij. “Wij kijken niet naar beschuldigingen. Laten zij beschuldigen. De Abop weet precies wat zij wil”, aldus Brunswijk.
‘Wij moeten de zaak niet verdraaien’
Amafo is als oud-minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) in 2007 ook in opspraak geraakt toen zij voor een feest op haar 30ste verjaardag omgerekend ruim SRD 35.000 aan belastinggeld heeft besteed aan drank, eten en versiering. Na de commotie die er ontstond diende zij haar ontslag in bij toenmalige president Ronald Venetiaan. Amafo ontkende de beschuldigingen niet, maar zei dat sommige documenten die het parlementslid Jiwan Sital had laten zien om het misbruik van overheidsgeld aan te tonen gedeeltelijk vals waren. Welke delen dat waren, zei zij niet. Venetiaan zei toen in het parlement dat de regering had vastgesteld dat “de gelden waren misbruikt”. Brunswijk vindt dat de uitspraken van Polak nu niet verdraaid moeten worden om nu over Amafo te gaan praten. Hij zal het onderzoek in de AKB-kwestie rustig afwachten. AKB wordt niet op de bank gestort en wordt één keer in het jaar uitbetaald. Het gaat om SRD 50 per kind per maand of SRD 600 per kind per jaar. De mensen moeten op basis van bekendmakingen het geld gaan ontvangen in het ressort. De ouders die anderhalve week terug teleurgesteld naar huis moesten keren, moeten nog uitbetaald worden voor 2016.
FR

error: Kopiëren mag niet!