Spoedvergadering Boerencollectief

Het Boerencollectief Wayambo en Gangaram Pandayweg zal morgen een besloten spoedvergadering beleggen over de situatie te Saramacca. De boeren zijn boos over de lichtvaardige wijze waarop Staatsolie omgaat met de klachten en belangen van zowel ondernemers als bewoners van het district. Dit verneemt Dagblad Suriname uit welingelichte bronnen. Op de agenda staat vooralsnog het verslag van de secretaris over de tot nu toe ondernomen acties om met Staatsolie in dialoog te treden. Ook Hydrocom komt op deze vergadering aan het woord. Op de vergadering komt blijkens de bron van de krant deze keer ook een specifiek schaderapport aan de orde, die de schade ook kapitaliseert.
Er zullen commissies worden benoemd om de klachten van het Boerencollectief verder te geleiden naar internationale organisaties, zoals UNDP, Wetland International, WHSRN, Greenpeace, CI etc. Ook advocaat Gerold Sewcharan zal verslag doen over het juridisch deel van de tot nu toe ondernomen acties.
Dagblad Suriname heeft eerder al geschreven over het document “De verstoorde Waterhuishouding in Noord-Saramacca”, dat door Ingenieursbureau Hydrocom NV is opgemaakt. In het document is het probleem van de boeren systematisch uitgewerkt. Staatsolie, die als enige maatschappij bezig is met activiteiten in de zwamp, wordt door dit rapport beschuldigd van verstoring van de waterhuishouding van de zwamp en het natuurlijk evenwicht. Er wordt niet voorgesteld om de operaties van Staatsolie stop te zetten. Echter wordt wel voorgesteld om rekening te houden dat de oliesector de andere sectoren (landbouw en het milieu) niet kapot maakt.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!