Etnel vindt pensioen voor Revo-ministers belachelijk

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
NPS-parlementariër Patricia Etnel, lid van de commissie van rapporteurs die de ontwerpwet houdende nadere wijziging van de ‘Wet financiële voorzieningen ministers en onderministers’ voorbereidt, vindt het belachelijk dat het parlement in deze moeilijke periode werkt aan het regelen van pensioen voor ongeveer tachtig ministers uit de periode van de militaire staatsgreep. “Niemand hier is blind om te zien en doof om te horen dat het niet goed gaat met de Surinamer. Als je nu naar buiten gaat en een gewone gepensioneerde een vraag stelt over het begrip pensioen, moet je dokken want ze gaan stenen op je gooien. De gepensioneerden van vandaag moeten letterlijk op hun knieën gaan voor Hoefdraad. Zijn wij bij de gepensioneerden van Bruynzeel geweest die vandaag de dag maar SRD 25 krijgen? Misschien kunnen wij de Revo-ministers een pensioen geven die schoonmaaksters krijgen”, zei Etnel dinsdagmiddag tijdens de openbare commissievergadering. Ministers uit de periode van de staatsgreep van 1980 (de Revo-ministers) komen niet in aanmerking voor pensioen. De wet beoogt dit te corrigeren. Etnel vraagt zich ook af waarom pensioen gegeven moet worden aan bewindslieden die tijdens een periode van politieke dictatuur hebben gediend, terwijl in artikel 110 van de grondwet duidelijk is aangegeven dat de president de ministers van zijn kabinet benoemt en ontslaat. Tijdens de militaire periode had Suriname geen wettelijk gekozen president. Etnel kreeg bijval van Krishna Mathoera. Volgens Mathoera krijgen gepensioneerde Bruynzelers zelf SRD 4 als pensioen. De goedkeuring van deze wet zal volgens haar meer druk uitoefenen op de staatskas.
1 jaar aanzitten voor privileges ministerschap opnieuw bekijken
Etnel voerde aan dat zij ervan uitgaan dat wanneer ministers worden benoemd, zij gekozen worden op basis van een bepaald profiel en kennis. “Het is niet de bedoeling dat je na een jaar weer moet opruimen. Daar zitten dan de voorzieningen op je te wachten. Rijkelijk leven! Niet op kosten van wat jij hebt verdiend, maar op kosten van de staatskas. Een jaar gediend als minister and you’re gonna have a royalty life. Is het rechtvaardig om nu hierover te praten?”, stelde Etnel. Zij noemde het geval van ex-Sport & Jeugdzaken-minister Faizal Abdoelgafoer die vorig jaar op 27-jarige leeftijd door het staatshoofd is bedankt. “Het volk heeft toen zelf gesproken: A mang no doro 30 ete, dan a doro multimiljonair kba. Alleen de voorzieningen die hij krijgt zijn al erg.” De parlementariër vindt dat de kwestie waar ministers na een jaar zitten al aanspraak maken op privileges, opnieuw bekeken moet worden. Een voorstel is dit op te trekken naar 2 jaren. In 1994, tijdens de regering Venetiaan, is een aanpassing gekomen op de Wet Financiële Voorzieningen Ministers en Onderministers’. Hierin is bepaald dat zij aanspraak maken op pensioenen (onderstand) indien ze de functies hebben vervuld als resultaat van gehouden vrije, algemene en geheime verkiezingen.
FR

error: Kopiëren mag niet!