Oud-dc Hardeo Ramadhin: 'Gedoneerde wagen in ontvangst nemen is corruptie'

De ondernemer Richard Asraf krijgt de felicitaties van politiecommissaris Robby Ramdjiawan, directeur Vijay Choktan NV Luchthavenbeheer en dc Sarwan Ramai voor de donatie van de auto (foto: BIC Wanica Noord-West)
De ondernemer Richard Asraf krijgt de felicitaties van politiecommissaris Robby Ramdjiawan, directeur Vijay Choktan NV Luchthavenbeheer en dc Sarwan Ramai voor de donatie van de auto (foto: BIC Wanica Noord-West)
2 Oud‘Een gedoneerde wagen vanuit de gemeenschap in ontvangst nemen, dit is corruptie. Hier komt men er niet onderuit. Het is en blijft corruptie’, geeft oud-districtscommissaris (dc), docent en politiek-analist Hardeo Ramadhin te kennen aan Dagblad Suriname. Recent heeft de dc van Wanica Noord-West, Sarwan Ramai, een wagen gedoneerd gekregen van een ondernemer, ten behoeve van het commissariaat. ‘In wezen is het corruptie op het hoogste niveau om giften te aanvaarden vanuit de burgerij,’ legt de oud-dc de vinger op de zere plek. ‘Vooral een wagen. Het klinkt onschuldig, maar dat is het beslist niet.’ Volgens Ramadhin is het heel simpel. ‘Je bouwt een winkel en je hebt geen ruimte om goederen op te slaan. Dan moet je je winkel sluiten. Zo ook een commissariaat. Je wilt een commissariaat beginnen, maar je beschikt niet over vervoer om je werkzaamheden te doen. Dan moet je je commissariaat sluiten.’
Ramadhin wijst erop dat middels de donatie van een wagen uit de burgerij ook een heel groot gevaar op de loer ligt. ‘Wanneer de donateur of een familielid van hem een verzoek gaat doen bij de dc, ga ik zien of de dc gaat kunnen weigeren. En dit is het begin van corruptie’, laat de oud-dc optekenen. ‘Dit begint op een heel onschuldige manier. Dat een commissariaat een wagen gedoneerd krijgt van de burgerij is een belediging aan het adres van de staat’, zegt Ramadhin.
De ondernemer Richard Asraf heeft op 20 oktober een Toyota Premio geschonken aan dc Ramai. ‘De ondernemer zag de nood en heeft een Toyota Premio gedoneerd aan de burgervader. Dc Ramai is heel blij met de donatie. Hij heeft de ondernemer hartelijk bedankt. Het voertuig is een welkome geste voor het districtscommissariaat, omdat men vaak met vervoersproblemen zat. Met de donatie van het voertuig is dit deels opgelost. Dc Ramai heeft de ondernemer ervan verzekerd dat het voertuig goed gebruikt zal worden’, aldus een passage uit de facebookpage van BIC Wanica Noord-West, die de donatie wereldkundig maakte. Bij de overhandiging van de sleutels waren ook aanwezig Vijay Chotkan, directeur van NV Luchthavenbeheer, en politiecommissaris Robby Ramjiawan. In welke hoedanigheid Chotkan en Ramdjiawan daar aanwezig waren, is niet bekend.
Het is Ramadhin ook opgevallen dat zich in Suriname reeds geruime tijd een tendens van bedelen aan het ontwikkelen is. Dit doet zich onder alle geledingen van de samenleving voor, vanaf de president tot de laagste orde. Ramadhin geeft mee dat hem sterk het gevoel bekruipt als zou de RO-minister meer van deze kwestie afweten. En dat de dc niet op eigen houtje heeft gehandeld. Volgens de normale structuur dient de dc eerst een rapport op te maken en toestemming te vragen aan de minister dat een persoon bereid is een wagen te doneren. De minister op zijn beurt verleent dan toestemming of het wel of niet mag.
‘Maar we zien een nieuwe cultuur in Suriname die zich aan het ontwikkelen is. Iedereen is verworden tot bedelaar. Zelf het volk wordt tot bedelaar gemaakt door de beleidsmakers, door levensmiddelenpakketten toe te stoppen in hun handen’, aldus Ramadhin die de andere kant van de medaille illustreert. ‘Norm, ethiek en beschaving schijnen met de grond gelijk te zijn gemaakt.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!