Dijksteel schoot op Baboeram en Riedewald

Iwan Dijksteel, voormalig lijfwacht van ex-bevelhebber en hoofdverdachte Desi Bouterse, en Ernst Geffery, lid van de Groep van 16, riskeren elk afzonderlijk een celstraf van 20 jaar. Het Openbaar Ministerie komt tot wettig en overtuigend bewijs dat beide mannen schuldig zijn aan de moord van 15 mannen op 8 december 1982. Dijksteel is volgens auditeur-militair Roy Elgin degene die geschoten heeft op de slachtoffers John Baboeram en Harold Riedewald. Volgens de vervolgingsambtenaar had deze verdachte zijn vuistvuurwapen gepakt en zijn magazijn leeggeschoten op een verwonde Baboeram. Hierdoor is ook de schedel van dit slachtoffer opengebarsten. Tijdens zijn verhoor door de Krijgsraad in november 2011 ontkende Dijksteel dat hij deel uitmaakte van het vuurpeloton op 8 december 1982. Hij gaf toe dat hij samen met Ruben Rozendaal en andere militairen André Kamperveen en Fred Derby had opgehaald. Echter verklaarde Onno Flohr, ex-lijfwacht van Roy Horb, bij de rechter-commissaris dat Dijksteel wel deel uitmaakte van het vuurpeloton. De verklaring van Flohr wordt verder bevestigd door een onderzoek van de patholoog-anatoom. Het sectieonderzoek wees volgens Elgin uit dat het schedel van Baboeram een defect van enkele millimeters en diverse facturen vertoonde. De verbrijzeling van de hersenen is in dit geval volgens hem bevestigd.
Alibi Geffery gaat niet op
Geffery, lid van de Groep van 16, heeft net als de overige verdachten uit deze groep deel uitgemaakt van de planberamingen en het opstellen van het draaiboek. Het verhaal dat Geffery die bewuste dag niet in het Fort, maar bij de Marine was, gaat volgens Elgin niet op. Dit, omdat diverse getuigen hem samen met de overige leden van de Groep van 16 in de kamer van Bouterse hadden gezien. Geffery bevestigde wel dat hij aanwezig was toen de toenmalige voorzitter van de Moederbond, Cyrill Daal, werd opgehaald. Deze verdachte zei eerder dat hij erin gerold was. “Ik reed elke morgen mee naar het werk met Roy Tolud. Zo werd ik in de vroege ochtend van 8 december opgehaald. Er zaten meer mannen in de auto. Wij zijn gereden naar het huis van Daal, maar ik was niet naar binnen gegaan”, zei Geffery. Het pleidooi in beide zaken wordt gehouden op 31 januari 2018. Dijksteel en Geffery worden bijgestaan door raadsman Irvin Kanhai.
Vuurpelotons door Bhagwandas samengesteld
Tijdens de verdere behandeling van de zaak kwamen meer details naar voren. Zo voerde de vervolgingsambtenaar aan dat het plan uit het draaiboek zo goed in elkaar was gezet, dat geen enkel lid van de Groep van 16 en ook niet van de top van het leger zelf op de slachtoffers hoefde te schieten. Deze vuurpelotons werden door sergeant Paul Bhagwandas samengesteld, waarbij lijfwachten en militairen, die zich in het Fort bevonden, werden geselecteerd.
FR

error: Kopiëren mag niet!