Commissariaat maakt indiening vergunningsaanvragen vuurwerk bekend

We staan dichtbij het einde van het jaar en gaan zo de maand november in. Zoals elk jaar maakt men zich klaar voor de vuurwerkperiode. In dit kader heeft het commissariaat Paramaribo Zuid-West bekendgemaakt dat in verband met de verkoop van vuurwerk in de maand december, de vergunningsaanvragen ingediend kunnen worden op het districtscommissariaat aan de Leysweg van 1 november tot uiterlijk 8 december. Daarbij dient de indiener een geldige winkelvergunning te hebben. Het aantal containers met geïmporteerd vuurwerk heeft in december 2016 een daling meegemaakt. Volgens de afdeling Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole (IUD) van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) werden 26 containers vuurwerk ingeklaard in 2016. Aroen Jadoenathmisier, manager van IUD, gaf aan dat dit een grote daling was in vergelijking met het jaar 2015. Toen waren ongeveer 80 containers met vuurwerk geïmporteerd.
Aantal vuurwerkslachtoffers
Binnen de afsteekperiode van vuurwerk (27 december 2016 tot en met 2 januari 2017) hadden 22 slachtoffers zich aangemeld bij de SEH te Paramaribo. In Nickerie zijn 3 personen behandeld in het Dr. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN). Brandweervoorlichter Ulrich Coats had eerder desgevraagd aangegeven dat het aantal gelijk was gebleven. Er waren 25 vuurwerkslachtoffers geregistreerd in 2015/2016 in Paramaribo en in Nickerie was het aantal toen 0.
De brandweer zet zich enorm in om de mensen bewust te maken van het gevaar van vuurwerk, ook al is er weinig import van vuurwerk. Vandaar dat de brandweer stelt dat het niet zozeer gaat om het aantal containers vuurwerk, want zelfs 1 container kan voor meerdere slachtoffers zorgen en het blijft een risico. Vuurwerk waarvan bekend is dat het schade aanricht is ‘Crazy Robot’. Tijdens de vuurwerkperiode zijn er vuurwerksoorten op de markt die de brandweer als illegaal op de lijst heeft geplaatst. “Deze zorgden voor de helft van de 6 opnames bij de SEH”, zei de brandweervoorlichter. Met betrekking tot het aantal overgebleven vuurwerk moet er een nacontrole plaatsvinden door de afdeling Preventie van de brandweer.

error: Kopiëren mag niet!