Misnoegen BvL/ALS schriftelijk opgestuurd naar regering

Naar aanleiding van het gesprek op 13 oktober 2017 tussen de waarnemend president Ashwin Adhin en het bestuur van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), zijn de onderwijsbonden de afspraak voor het schriftelijk opsturen van de onderbouwde schending van de vakbondsrechten dinsdag nagekomen. “Onze schriftelijke reactie hebben wij gisteren per mail opgestuurd naar de regering: de waarnemend president en de ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, van Arbeid en van Binnenlandse Zaken. We hadden intern wat kleine problemen waardoor het afgelopen vrijdag niet is gelukt om onze schriftelijke versie op te sturen”, gaf vakbondsleider Wilgo Valies Dagblad Suriname te kennen. De onderwijsbonden zijn nu dus in afwachting op de feedback van de autoriteiten, welke bepalend zal zijn voor de verder te ondernemen stappen. “Ik denk dat wij binnen een week bij elkaar zullen komen om de resultaten te bespreken.” Over de specifieke inhoud wenste Valies geen details prijs te geven. “De knelpunten die tot nog toe aan de orde zijn gekomen, hebben wij onderbouwd.”
Staking schoolvervoer is “schokkend”
Onderwijsminister Robert Peneux wekte initieel de indruk dat het huidig schooljaar in het teken zou staan van kwaliteitsverbetering, waarbij onderwijsonderbrekingen zich nauwelijks zouden voordoen. Alhoewel de leraren in het nieuwe schooljaar hun strijdlustige houding niet hebben getoond, hebben de leerlingen desalniettemin te kampen met een stagnatie binnen het onderwijs. Het betreft de werkneerlegging van de bus- en boothouders die verantwoordelijk zijn voor het schoolvervoer, waarvan een groot deel van zowel de onderwijsgevenden als de leerlingen afhankelijk is. “Ik ben benieuwd hoe de gemeenschap daarop gaat reageren. Wanneer de leerkrachten voor hun belangen opkomen, wordt er moord en brand geschreeuwd. Nu blijkt dat de regering in gebreke is gebleven voor de zoveelste keer!”
Juridische bijstand voor ontslagen leraren
Naar zeggen van Valies hebben 4 leraren van de muloschool zich aangemeld bij de BvL/ALS inzake een onterechte dienstbeëindiging vanuit de werkgever. “Er zijn meerdere leerkrachten die ontslagen zijn, maar alleen 4 hebben zich aangemeld. Daarom dealen we met die 4 personen.” Er is in dit kader reeds een kort geding aangespannen. “De eerste zitting heeft plaatsgevonden op 18 oktober 2017. We moeten nog van onze advocaat te horen krijgen hoe het vervolgtraject eruit ziet en dus wanneer de eerstvolgende zitting aan de orde zal zijn.” De vakbondsleider verwacht in de eerste week van november 2017 een delegatie vanuit Nederland op bezoek in Suriname. Het zijn leden van de Algemene Onderwijsbond die hier trainingen voor de shopstewards zullen verzorgen. “Het gaat meer om vakbondstrainingen”, voegt Valies aan toe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!