Geen tariefaanpassing, maar wel brandstofverhoging!

De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) is wederom geconfronteerd met een onprettig fenomeen. De exorbitante benzineverhoging, geen tariefaanpassing voor de OBS-leden en inkomstenderving gedurende de schoolvakantie hebben ervoor gezorgd dat deze leden thans met grote financiële tekorten te kampen hebben. “In juni 2017 hebben we een overeenkomst gesloten met de overheid over de tariefaanpassing, waaraan er tot op heden geen uitvoering is gegeven. We zouden in augustus 2017 op basis van het nieuwe tarief uitbetaald worden, maar nog steeds ontvangen we het oude tarief”, beklemtoont Radjesh Ori, secretaris van OBS, in gesprek met Dagblad Suriname.
Geen acute aanpak vanuit overheid
Het niet intreden van het nieuwe tarief is niet het enige probleem. “De grote vakantie duurt 6 weken. Doordat we alleen uitbetaald worden voor de geleverde diensten op schooldagen, hebben we in die periode ook niets kunnen verdienen. Desondanks hebben we al die tijd geprobeerd om onze diensten tot en met 20 oktober 2017 aan te bieden.” Hiervan is de regering 2 weken geleden op de hoogte gesteld en desalniettemin heeft het geen acute aanpak tot gevolg gehad. “Onze administratieve stukken zijn nog steeds niet in orde bij het onderwijsministerie; geruchten doen zelfs de ronde dat er niet eens een missive is opgestuurd.” Tal van leraren en leerlingen zijn afhankelijk van het schoolvervoer. Indien dit in gevaar komt, betekent het dat de leerlingen wederom de dupe hiervan zullen worden. Aanstaande maandag starten de examenkandidaten van het lager beroepsonderwijs (lbo) bovendien met hun examens.
Verhoging van brandstof is druppel die de emmer doet overlopen
Boven alles is de exorbitante brandstofverhoging het toppunt voor de leden van de OBS. “Hoe moeten wij op deze manier overleven? Het is gewoon niet meer te doen! Door alles steeds voor te schieten, hebben we niets meer over! De grootste investeringen aan de bussen worden ook nog in de grote vakantie gedaan.” Naar zeggen van Ori is het nieuwe tarief dat de leden zouden ontvangen, inmiddels achterhaald. “Toen de overeenkomst ondertekend was, was de benzineprijs SRD 5.54 dus de aanpassing stelt nu ook niets meer voor. We willen nu duidelijkheid over deze zaken alsook uitbetaling. Zodra we onze liquide middelen hebben, kunnen we meteen aan het werk.” Geruchten doen de ronde dat de benzineprijzen wederom met SRD 0.50 omhoog zullen gaan; de nieuwe lading aan brandstof is reeds binnen, echter wordt het nog niet gedistribueerd. “Zodra die nieuwe lading gedistribueerd wordt, gaat de prijs omhoog”, voorspelt de secretaris.
Onderhandelingen over tariefaanpassing geschieden al langer dan 2 jaren
De OBS-secretaris benadrukt dat, alhoewel de overeenkomst in juni 2017 ondertekend is, de onderhandelingen vanaf december 2015 gaande zijn. “We hebben langer dan 2 jaren onderhandeld met de regering over de tariefaanpassing en nog steeds moeten we zo lang wachten!” OBS vindt het een groot raadsel waarom de overheid de uitvoering van de overeenkomst geen gestalte kan geven. Diverse leden van de regering hebben aangegeven dat Suriname een positieve groei tegemoet gaat, waarbij de betalingsbalans eveneens als positief getypeerd wordt. “Hoe kan het zijn dat de overheid haar vaste lasten niet kan betalen?”
KSR

error: Kopiëren mag niet!