Mathoera over uitgestelde betaling AKB: “Zo ga je niet om met mensen”

Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vindt het vreselijk dat bijkans honderden mensen afgelopen maandag uren in de felle zon te Leiding hebben moeten staan om hun Algemene Kinderbijslag te ontvangen, doch uiteindelijk door een late mededeling van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met lege handen naar huis zijn vetrokken. De AKB-uitbetalingen op diverse plaatsen zijn tot nader order uitgesteld. “Ongeveer 600 mensen, onder wie ook zwangeren en vrouwen met kleine kinderen, waren naar de locatie getogen, terwijl er geen zitplaatsen en banken waren. Iedereen heeft tot 12.00 uur, 6 uren lang, in de felle zon gewacht. Het is onacceptabel. Zo ga je niet om met mensen”, zegt de politica aan Dagblad Suriname. AKB wordt niet op de bank gestort en wordt 1 keer in het jaar uitbetaald. Het gaat om SRD 50 per kind per maand of SRD 600 per kind per jaar. De mensen moeten op basis van bekendmakingen het geld gaan ontvangen in het ressort. Naast de mensonterende situatie vindt de parlementariër uit Wanica het een kwalijke zaak dat de moederbank op het laatste moment de betalingen tot nader order heeft uitgesteld, omdat de ‘bank gewoon geen geld had’. De krant begrijpt dat ook in het ressort Koewarasan de betalingen gisteren zijn stopgezet. “Je laat mensen van heinde en verre komen. Anderen nemen verlof of vragen vrij van het werk. Het getuigt van onbehoorlijk bestuur en het is allesbehalve klantvriendelijk. Mensen rekenen op dat geld. De minister van Financiën weet dat Sociale Zaken dat geld nodig heeft. Het is een wettelijke verplichting die de overheid heeft om de mensen te betalen. Als je het tijdig wist, dan had je vooraf maatregelen moeten treffen om de mensen ook tijdig, dus ruim vooraf, af te zeggen.” De parlementariër vindt dat de overheid beter moet gaan organiseren en plannen om dit soort taferelen in de toekomst te voorkomen. Een optie is om het geld op de bank te storten.
FR

error: Kopiëren mag niet!