Deel Onafhankelijkheidsplein wordt opgeknapt voor Divali Manifestatie

Kabinetsdirecteur Eugene van der San
Kabinetsdirecteur Eugene van der San
De Culturele Unie Suriname (CUS) organiseert dit jaar vanaf zaterdag 14 oktober wederom de Nationale Divali Manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein. Hiervoor zal het plein, dat sinds mei 2017 voor rehabilitatiewerkzaamheden is afgesloten, gedeeltelijk voor een korte periode worden opengesteld. “Deskundigen van Openbaar Groen hebben aangegeven dat zij in overleg met de CUS een deel van het plein in orde zullen maken. Op grond daarvan hebben wij dan besloten om toestemming te geven”, zegt Eugene van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden op het Kabinet van de President, aan Dagblad Suriname. Het Kabinet van de President is de instantie die het beheer heeft over het plein. Diverse organisaties hebben in de afgelopen periode verzoeken ingediend voor het houden van activiteiten op het Onafhankelijkheidplein. Deze verzoeken zijn afgewezen vanwege de rehabilitatiewerkzaamheden. De kabinetsdirecteur benadrukt dat er niet met twee maten wordt gemeten, omdat het hier volgens hem gaat om hoogtijdagen en activiteiten die jaarlijks op dezelfde locatie worden gehouden. “Wij hebben gelijk aangegeven dat de traditionele Volkskerstzang in december ook toestemming zal krijgen. Het gaat om twee hoogtijdagen.” Volgens Van der San kon bij het traditioneel Eid ul-Fitr-gebed van de moslims in juni geen toestemming worden verleend, omdat hiervoor dan het gehele Onafhankelijkheidsplein voor de accommodatie van honderden vrijgemaakt moest worden. Gezien de staat van het plein toen was dit praktisch niet haalbaar.
Rehabilitatiewerkzaamheden nog niet af
OWT&C-woordvoerder Raul Swedo zegt in een reactie aan de krant dat het ministerie nog bezig is met de rehabilitatiewerkzaamheden. “Wij zullen ervoor zorgen dat een deel van het Onafhankelijkheidsplein voorlopig wordt georganiseerd, zodat deze activiteit plaats kan vinden. Voor de rest werken wij daarna gewoon normaal door op het plein.” Volgens Swedo hoopt het ministerie de werkzaamheden voor Onafhankelijkheidsdag op 25 november 2017 in orde hebben. “Er moet nog wat zwarte aarde aangeleverd worden, wij hebben nog wat trucks zand nodig en de beplanting moet ook nog gebeuren. Dus er zijn nog enkele werkzaamheden die nog moeten plaatsvinden”, benadrukt de woordvoerder. Swedo geeft aan dat het deel tussen de dranghekken en het Vlaggenplein opengesteld zal worden voor de activiteiten van de CUS. “Niet het hele plein wordt opengesteld. Wij gaan de helft ervan ter beschikking stellen.” Gelijk na de laatste dag van de activiteiten zullen de dranghekken weer worden geplaatst.
Divali Manifestatie vanaf 2010 op Onafhankelijkheidsplein
Divali, of te wel het ‘Feest van het licht’, is één van de belangrijke religieuze feestdagen binnen het Hindoeïsme, en de universele boodschap van Divali staat symbool voor de overwinning van het goede op het kwade, van het licht op de duisternis. Sinds 2010 wordt het Divali feest groots gevierd met culturele optredens en toespraken van diverse hoogwaardigheidsbekleders. Als oud-voorzitter van de CUS is waarnemend president Ashwin Adhin ook altijd aanwezig geweest bij deze activiteiten. Het hoogtepunt van de avond is het aansteken van de Suriname Dia. Divali wordt dit jaar op 19 oktober gevierd. De regering heeft deze dag al vanaf 2010 uitgeroepen tot een nationale vrije dag.
FR

error: Kopiëren mag niet!