Jacobs Consultancy komt gauw uit met rapport energiekosten EBS

Jacobs Consultancy komt gauw uit met rapport energiekosten EBSOver de kostprijs van elektriciteit is de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) nooit in het donker geweest. Voor de EBS is het op basis van gecertificeerde cijfers helder wat de kosten zijn voor de productie van elektriciteit. Om discussies in goede banen te leiden, heeft de regering in juni 2017 ervoor gekozen om het internationaal opererend Jacobs Consultancy binnen te halen. Die is aan de slag geweest. “Ik zou zeggen, wacht u even. Jacobs komt heel gauw met een rapport naar buiten”, stelt EBS CEO Rabin Parmessar.
Het buitenlandse bedrijf Jacobs Consultancy is door de regering aangetrokken om de EBS door te lichten. Het bedrijf zal de processen én de financiële positie van het staatsbedrijf nauwkeuring bekijken om de verbetergebieden te identificeren. Daarnaast zal een strategie ontwikkeld worden, die de sector weer op spoor moet brengen richting de gewenste financiële en duurzame en commerciële basis. Dit is nodig om de huidige en toekomstige vraag naar elektriciteit te kunnen garanderen.
“Wat wij niet uit het oog moeten verliezen, en vaak beseffen wij het niet, is dat elektriciteit in de samenleving als basis dient voor heel wat zaken. Denk maar aan onderwijs, economische ontwikkeling en gezondheidszorg. Kunt u zich voorstellen, een intensive care zonder elektriciteit? Vraagt u de mensen die geen elektriciteit hebben, wat elektriciteit is”, benadrukt Parmessar.
Hij plaatst daarnaast ook een kanttekening, dat energie een dure aangelegenheid is. “Kijkt u maar in de regio naar wat men ervoor betaalt. Suriname is op 1 na (Trinidad) de goedkoopste. Guyana hanteert minimaal 2 maal ons tarief. Wij staan er dus niet bij stil wat dit kost. Wij werken met man en macht en met schaarse middelen. Ik kom er niet aan dat mensen het duur vinden, maar voor de operaties is minimaal 85% importcomponent. Het buitenland hanteert geen lage prijzen voor Suriname. Hiermee proberen wij dan nog het beste van te maken. Het is niet gemakkelijk”, stelt Parmessar.
Daarnaast merkt de CEO ook op dat het energiebedrijf de energietarieven niet zelf bepaalt. Als EBS dus mededelingen doet, is het een regeringsbesluit. “Ik heb keer op keer gezegd dat de tarieven door de overheid worden bepaald. De EBS is slechts een doorgeefluik. De overheid bepaalt hoeveel subsidie naar de EBS gaat. Welk deel niet gesubsidieerd wordt, moet van ergens komen”, aldus Parmessar.
Doorlichting van het staatsbedrijf is sinds de corruptieschandalen voor Parmessar zijn aantreden binnen het bedrijf een heet hangijzer. Met tariefsaanpassingen en aangekondigde (maar niet doorgevoerde) tariefsaanpassingen werd deze roep niet alleen in het parlement, maar ook uit de samenleving steeds groter.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!