Dilip Sardjoe wil metaal produceren

Dilip Sardjoe
Dilip Sardjoe
Dilip Sardjoe, voorzitter van de onderhandelingscommissie die met de Alcoa/Suralco rond de tafel zit om de toekomst van de bauxietindustrie in Suriname vast te stellen, heeft voor de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) een inleiding gehouden. Danny Lachman, directeur van het Instituut voor Graduate Studies & Research (IGSR), en Errol Jaeger, commissielid, waren tijdens de discussie die daarop volgde panelleden. De spreker behandelde de hoofdtrekken van het verloop van de onderhandelingen met Alcoa. Zijn betoog deed geen nieuw licht schijnen over de zaak. De presidentiele commissie heeft de regering geadviseerd om het Memorandum of Understanding, zoals door partijen overeengekomen en getekend is, goed te keuren voor uitvoering en niet te kezen voor een arbitrageproces.
Geïntegreerde bauxiet/aluminiumindustrie
Gemotiveerd werd: ‘Deze MOU biedt ons land perspectieven en geeft goede hoop met een nieuwe uitdaging voor de Surinaamse regering. De continuering van de bauxietindustrie in het Bakhuysgebied in West Suriname kan weer ter hand worden genomen.’ Bij het bespreken van de materie bij de VES gaf Sardjoe te kennen, dat hij ‘metaal wil zien.’ Daarmee verwees hij naar een geïntegreerde bauxiet/aluminiumindustrie.
Haven van Paranam eigendom van Alcoa/Suralco
Panellid Lachman: ‘De Haven van Paranam is de enige in de regio die tegelijkertijd vier schepen kan accommoderen. Voorzien van allerlei infrastructuur zou het als transitohaven kunnen dienen voor Frans Guyana en Brazilië.’ De voorgenomen stedelijke ontwikkeling van het gebied kan daarvan goed gebruikmaken.
Paranam als transitohaven
De Surinamerivier zou uitgebaggerd moeten worden. Na te zijn gebaggerd, moet het op diepte worden gehouden. De kleinschaligheid van Suriname trekt weinig scheepvaart aan, waardoor de schroefwerking onvoldoende is om de diepte constant te houden. Met Paranam als transitohaven, zou dat wel het geval zijn. Sardjoe: ‘De Haven van Paraman is eigendom van Alcoa/Suralco. Als Suriname de haven in handen wil hebben, zal die gekocht moeten worden.’
Grassalco betrekken
Het panellid Jaeger had het over de mogelijkheid voor Surinaamse bedrijven om restanten van bauxiet in Oost-Suriname en elders te winnen. Er ligt nog erts in de bodem. Het zal werkgelegenheid met zich meebrengen en een spin-off effect hebben op bedrijvigheid in Oost Suriname. Gedacht wordt om Grassalco te betrekken bij het mijnen van de restanten. Dit plan staat los van Alcoa/Suralco en West-Suriname. Gesuggereerd werd dat contractors, die eerder hebben gewerkt bij Suralco, hun diensten daarbij kunnen verlenen. Volgens Jaeger hebben mensen die in dienst waren bij Suralco emplooi gevonden in de goudindustrie. Lachman ontkende dat niet, maar wees erop dat dat praktisch het hele topkader, mensen die goudwaard zijn, personen die Suralco groot hebben helpen maken in de wereld, uit Suriname zijn vertrokken.
Gebrek aan een laboratorium om mineralen te onderzoeken
Er zijn al drie afnemers geïnteresseerd in de restanten, die men via Grassalco denkt te ontginnen. De kwaliteit en de prijs van de aan te bieden bauxiet kan echter nog niet vastgesteld worden, omdat Suriname niet beschikt over een laboratorium voor het analyseren van mineralen.
Suriname speelt slachtoffer
Het panellid Lachman voerde aan dat de technische status van de raffinaderij te Paranam niet deugt. Hij hintte naar wanprestatie van Alcoa/Suralco, de multinational komt haar woord en verplichtingen niet na. Ze hebben vaak bewust en/of onbewust het bedrijf laten wegkwijnen door investeringen steeds uit te stellen en het verzaken van het onderhoud van de plant. Bovendien is de plant niet op de juiste wijze stilgelegd. Desondanks is hij er voorstander van om in plaats van US$ 3.1 miljard te investeren West Suriname op gang te krijgen, 180 miljoen te investeren in het upgraden van de raffinaderij te Paranam. Commissie en Panellid Jaeger is de mening toegedaan dat wij constant bezig zijn slachtoffer te spelen.
Geen arbitrage
Volgens Sardjoe heeft onderzoek uitgewezen dat de Suralco geen wanprestatie kan worden verweten. Mede daarom koos Suriname niet voor arbitrage. Om een beeld te krijgen van de aansprakelijkheden, verplichtingen en de conditie van de raffinaderij en overige bedrijfsmiddelen werden er verschillende gerenommeerde consultants ingehuurd. Bovendien is Alcoa, de koning van de aluminiumwereld, een geduchte tegenstander die over kapitaal beschikt en macht en kennis heeft. Ook werd rekening gehouden met het feit dat bij de uitkomst in arbitragegeschillen er meestal geen winnaar uit de bus komt.
HD

error: Kopiëren mag niet!