Tal van actoren buigen zich over productiviteit en economische groei

Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft woensdag een informatiebijeenkomst (Round Table) belegd in de Ballroom van Hotel Torarica in het kader van het 70-jarig bestaan van dit ministerie. De Round Table had als uitgangspunt de bevordering van de productiviteit en economische groei, waarbij tal van actoren uit de publieke en private sector zich gebogen hebben over het nijpend economisch vraagstuk. HI&T is overigens belast met onder andere de verhoging van de diversificatie van de economie en de ontwikkeling van de private sector.
Productiegerichte mindset cultiveren
De minister van HI&T, Ferdinand Welzijn, stelt dat de economische neergang vanaf 2015 duidelijk merkbaar is en dat dit voornamelijk te wijten is aan de daling van de wereldmarktprijzen van aardolie en goud. “Dit heeft een kettingreactie veroorzaakt.” De minister merkt daarbij eveneens op dat de productiviteitsverhoging een bittere noodzaak is. “Door middel van productiviteitsverhoging kan de groei van de economie en het proces van institutionele modernisering versneld worden in een crisisperiode.” Het gaat erom dat de beschikbare hulpmiddelen, waaronder arbeid, kapitaal, talent, werkmethoden en innovatie, efficiënt ingezet dienen te worden. “Vooral met behoud van de kwaliteit en zonder roofbouw te plegen op de mens, maatschappij en milieu. Daarnaast gaat het ook om het meetbaar en zichtbaar maken van verspillingen en verliezen.” Welzijn beklemtoont dat daarbij een productiegerichte mindset onmisbaar is om de economie op te krikken. “Productivity isn’t everything, but in the long run it is almost everything.”
Actiepunten verbetering economie
Volgens de minister besteedt de regering reeds aandacht aan de uitbreiding van de export in zowel de sterke als zwakke sectoren van de economie. “Het gaat niet alleen om de mijnbouwsector, maar ook om de overige sectoren.” Voorts wordt de focus ook gelegd op de versterking van de internationale waardeketen, alsook de bevordering van de clusterontwikkeling, opdat de “local content” in onder andere de mijnbouw-, landbouw- en visserijsector kan toenemen. “We streven dus naar de uitvoer van zowel de (niet) mijnbouwproducten met verhoogde toegevoegde waarde.” Welzijn gaf te kennen dat er reeds een onderzoek heeft plaatsgevonden door de buitenlandse consultant, Carlos Eilias, waarbij voorlopige schattingen zijn gemaakt ten aanzien van de productiviteit in Suriname. “Het eist dus nog verfijning. Het is de eerste keer dat zulke schattingen ‘in huis’ zijn gemaakt, waardoor wij als land in de toekomst zelf veranderingen kunnen meten.” De minister deelde mee dat er reeds 4 korte termijn initiatieven geïdentificeerd zijn om de productiviteit te verhogen middels het versterken van de waardeketen. “Wij zijn momenteel in overleg met de bedrijven om op korte termijn concrete acties te identificeren en ten uitvoer te brengen.” Het ministerie heeft in dit verband samen met de stakeholders de Conceptwet Nationaal Productiviteitscentrum (NPC) samengesteld.
KSR

error: Kopiëren mag niet!