“Ik ben ten einde raad”

1Ik ben ten einde raadDe manager van het Zuster Dankerscentrum, Aziz Khodabaks, zegt al ruim 5 tot 6 maanden te maken te hebben met diefstal van groente, die hij samen met de kinderen op het terrein van het centrum plant. De manager zegt hierdoor ten einde raad te zijn, omdat er maar geen einde hieraan komt. “Wij planten samen met de kinderen. Het doel is dat wij de kinderen willen leren groente te telen in een plantenkas met medewerking van het ministerie van LVV.” In het begin ging dit project heel goed. Een deel van de groente dat geplant wordt, is voor eigen gebruik. Ook wordt een groot deel van de groente verkocht, waarvan de opbrengsten gestopt worden in het onderhoud van de kinderen, maar ook ten behoeve van het centrum. “De laatste tijd is het schering en inslag dat de groente door derden wordt geoogst. Zodra het even is opgekomen, wordt alles weer geoogst. We hebben de politie op de hoogte gesteld, maar ik ben al moe, omdat we zeker al enkele tientallen aangiften bij de politie hebben gedaan. Ik ben zeker dat de mensen die de groente van deze dief kopen niet weten dat die ten behoeve van kinderen met een beperking zijn geplant en door oneerlijke praktijken is verkregen”, zegt Khodabaks. Twee tot 3 maanden geleden wist de wachter een dief af te schrikken, die in zijn haast zijn tas had achtergelaten op het terrein van het centrum. Deze dief opereerde tussen 02.00 en 04.00 uur in de ochtend. De politie heeft de tas meegenomen. Daarna was het een beetje rustig, maar nu gebeurt het weer. Khodabaks geeft aan niet te weten als het om dezelfde persoon gaat. Wel heeft hij het vermoeden dat het om mensen gaat die niet ver van het centrum wonen.
Het centrum vangt kinderen op met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Momenteel zijn er 30 kinderen die daar gehuisvest zijn. De manager stelt het erg te vinden dat men er niet voor schroomt bij zo een instelling te stelen. “Alles wordt gestolen en het lijkt als of we voor derden de groente aan het planten zijn. Hoewel het terrein is omrasterd door 2 rijen prikkeldraad is het voor de dief een koud kunstje om erover te springen. Ik weet dus niet wat ik moet doen. Misschien moet ik de omheining zwaar elektronisch beveiligen. Dat is echter niet goed, omdat ik het geld daarvoor niet heb. Ik kan niet fulltime een wachter betalen, omdat het niet rendabel wordt de tuin te runnen.”
De manager stelt dat hij zal proberen het terrein eventueel van camera’s of extra verlichting te voorzien. “Ik heb in ieder geval weer een investering moeten doen, omdat de plantenkas vernield was en het plastic doorgesneden was. Dit heb ik in orde laten maken.” Het Zr. D. Dankerscentrum is vernoemd naar de rooms-katholieke zuster Dankers. Zij heeft zich jarenlang ingezet voor kinderen met een beperking in Nickerie.

error: Kopiëren mag niet!