Doksenclub nog steeds in het ‘donker’

Doksenclub nog steeds in hetGerard van den Bergh, directeur/eigenaar van Doksenclub, zit momenteel in het ongewisse voor wat betreft zijn ondernemingen door zowel de overheid van Trinidad & Tobago (T&T) als Suriname. De minister heeft in de media zijn misnoegen geuit over de houding van T&T. Ook sprak hij over desavouering van zowel Suriname als de Caricom. Met Dagblad Suriname sprak de minister over de verdragsprocedure die zal worden gevolgd. Over boycotten van producten uit T&T sprak de bewindsman niet. De Surinaamse overheid kan T&T slepen voor het Caribisch Hof van Justitie. Concrete stappen vanuit het ministerie zijn echter niet kenbaar gemaakt. Suriname is lid bij het Herziene Verdrag van Chaguaramas en dient volgens minister Ferdinand Welzijn de procedure te volgen. Het Herziene verdrag van Chaguaramas biedt ook Doksenclub als bedrijf de mogelijkheid om een aanklacht in te dienen bij de Caricom-Commissie voor Mededinging (Caricom Competition Commission, CCC).
“Mijn advocaat is al bezig. Ik denk ook niet dat het ministerie dit snel kan doen, omdat het geld kost. Het gesprek over een proces aanspannen, is al geweest. Er zijn brieven geschreven naar Trinidad, maar die stoort zich helemaal niet eraan. Ik weet dat er volgende week een meeting is in Jamaica. Maar als het probleem Trinidad ter sprake komt, weet ik niet. Ik ben veel nieuwsgieriger dan u, omdat het om mijn export gaat”, stelt van den Bergh. Het is gebleken dat Trinidad zich wederom niet houdt aan de door haar gedane beloftes. Ook in het verleden zijn door Trinidad na diverse gesprekken toezeggingen gedaan en nimmer nagekomen. Duckfarm vraagt zich af of Trinidad nu een partij is waar je afspraken mee kunt maken.
Doksenclub is al ruim drie jaren bezig met de inspanningen om haar bevroren producten op de Trinidadiaanse markt te krijgen. De markt daar biedt veel duurder doksenvlees, dat ook een mengelmoes is van twee doksen. Een ondernemer uit Trinidad heeft bij het horen van de voornemens, Doksenclub zelf benaderd om de doksen te willen afnemen. Het verzoek kwam ook met de onderbouwing dat de Trinidadiaanse markt een tekort heeft aan doksenvlees. Van den Bergh denkt dat Trinidad structureel de zaak ophoudt, en het product niet op haar markt wil hebben. Er wordt altijd een excuus gezocht om ‘nee’ te zeggen tegen het product. “Dit is waar ik denk dat het aan ligt, want wij voldoen aan alle voorwaarden”, stelt hij.
Van den Bergh neemt voorlopig een afwachtende houding aan. Zeker om te kijken naar de bewegingen die het ministerie maakt. “Ik had het idee dat ik goede overeenstemming had bereikt met HI&T. Zelfs beter dan bij de voorgaande minister. Ook nu moet ik nog even afwachten. Ik ben benieuwd naar wat er in de komende dagen zal gebeuren”, aldus Van den Bergh.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!