President krijgt extra ruimte om uit te zieken

President Desi Bouterse
President Desi Bouterse
NPS-fractieleider Gregory Rusland vindt het jammer dat het zo lang duurt alvorens het college antwoord kan krijgen op vragen, die ruim een maand terug aan president Desi Bouterse zijn gesteld. “Wij zijn nu een maand verder, waardoor de actualiteit er bijna uit is. Naarmate de tijd verstrijkt en coalitie en regering allerlei mooie verhalen aan het volk voorhouden, blijkt ook dat het steeds slechter gaat met het land”, zegt Rusland om een reactie gevraagd, aan Dagblad Suriname. De openbare DNA-vergadering, die voor donderdag was uitgeschreven, is verdaagd naar dinsdag. Rusland voert aan dat hij tijdens een fractieleidersoverleg bij monde van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft begrepen dat de president problemen heeft met zijn gezondheid. Op basis daarvan hebben de fracties aangegeven alle begrip te hebben om de vergadering naar een ander moment te verdagen. “De president heeft laten weten dat hij eventueel vandaag zou kunnen proberen, maar wij hebben voor het gemak één keer laten uitstellen naar dinsdag. Hierdoor heeft hij genoeg tijd om uit te zieken”, aldus Rusland. Hij verwacht dat het staatshoofd wel dinsdag aanwezig is in de vergaderzaal.
President alleen beschikt over bepaalde informatie
De NPS-topman benadrukt dat de volksvertegenwoordiging tal van vragen heeft gesteld, waarop alleen de president op basis van zijn bevoegdheid kan ingaan. Daarnaast is het staatshoofd de persoon die volgens de grondwet verantwoording moet afleggen in het parlement. “Er zijn verschillende zaken waar de input van de president nodig is. Als wij kijken naar de situatie met betrekking tot de bauxietsector (kwestie Alcoa…red), dan zien wij dat de president verantwoordelijk is voor deze sector. Hij heeft ook delen van de werkzaamheden van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen naar zich toegetrokken, waardoor het duidelijk is dat noch de minister noch de vicepresident betrouwbare informatie kan geven”, aldus Rusland. Hij stelt dat op cruciale momenten de NH-minister eerder niet op de hoogte was van wat er gebeurde in deze kwestie. Volgens de fractieleider is het Bouterse die een presidentiele commissie heeft geïnstalleerd, die onder zijn directe verantwoordelijkheid werkt.
Fracties willen duidelijkheid over formule brandstofprijsberekening
Rusland voert aan dat zijn fractie ook ernstige problemen heeft met de beslissing van de regering om de brandstofprijzen met respectievelijk SRD 31 en 18 centen te verhogen. De NPS’er benadrukt dat er ook geen samenhang is tussen de steeds stijgende prijzen in de winkels, waardoor mensen het ook moeilijker en moeilijker krijgen. Zo had hij graag tijdens de vergadering donderdag van het staatshoofd willen vernemen of er wel of niet een verandering is gekomen in de formule, die gebruikt wordt om te komen tot het vaststellen van de pompprijzen. “Wij merken andermaal dat internationaal de prijs van olie juist omlaag is gegaan. Dit, terwijl wij in Suriname juist de verhoging opmerken van de prijs”, stelt hij. Rusland benadrukt dat hij niet wil speculeren dat het staatshoofd om deze kwestie het parlement niet heeft gezocht, omdat het hier gaat over ziekte van een persoon. De parlementariër eist wel dat de regering zo snel als mogelijk meer transparantie geeft over wat er precies aan de hand is.
President heeft lichte griep
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons deelde het parlement mee dat de president niet ernstig ziek is. Het gaat volgens haar waarschijnlijk om een lichte griep. De DNA-voorzitter hoopt dat het staatshoofd dinsdag voldoende hersteld zal zijn om de vragen te kunnen beantwoorden over de financieel-economische situatie, gezondheidszorg, sociale aspecten, onderwijs, binnenland, aanpak van de corruptie, Suralco/Alcoa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
FR

error: Kopiëren mag niet!