De politieke hengelaars en de vissen…

Sinds jaar en dag wordt door het ’ kiesstelsel van Suriname veel aandacht gegeven aan de stemgerechtigden in het binnenland. De kleine bevolkingssamenstelling verspreid over tientallen dorpen, zorgt toch voor een flink aantal zetels.
De strijd om de zetels, zij het subtiel, is reeds losgebarsten. Politieke hengelaars maken hun opwachting bij basja’s en kapiteins en beleggen krutu’s om de politieke boodschap te kunnen verkondigen. Aan de haken van de hengelstokken met sterk gevlochten nylonlijnen hangen zeer aantrekkelijke azen. Het aas varieert van (alcoholische)drank, materialen, etenswaren en mooie beloften zoals politieke posities.
Eén en al sensatie voor de hengelaar om te aanschouwen hoe de vissen er een feestje omheen bouwen, helaas zonder het besef dat zij zullen worden beetgenomen. Deze vorm van het openen van de jacht op de stemmen van goedgelovige burgers lijkt vanwege de resultaten die geboekt worden, nog enige tijd door te zullen gaan.
Maar wanneer er antwoord gegeven zal moeten worden op de vraag: “ Wat hebt u blijvend voor mij meegebracht?” , blijkt daar helaas geen goed antwoord op te zijn. Of misschien toch wel…
In het binnenland kunnen jongens en meisjes naar de basisschool. Hoe dat komt? In de jaren 60 van de vorige eeuw de NPS met haar toenmalige politieke partners een algemeen Leerplan voor het onderwijs geformuleerd. Er zijn op basis daarvan tientallen scholen in het binnenland en de districten gebouwd. Dat is een belofte die is gerealiseerd en tot vandaag de dag overeind blijft staan. Onderwijs is de sleutel tot ontwikkeling en is prioriteit nummer 1 voor elke Surinamer, staat gegrifd in het politieke partij programma van de NPS.
Die partij heeft structureel gewerkt aan de ontwikkeling van de mens en daarmee ook de economie van het land. Er zijn in die periode nog meer beloften gedaan. Op het gebied van de gezondheidszorg zijn er kleine hospitalen en poliklinieken gebouwd in het binnenland (Debike, Ladouani 1962 en Brownsweg 1964). Ook op deze manier is blijvend geïnvesteerd in de mens.
Aan een duidelijke ontwikkelingsvisie van het menselijk potentieel is gewerkt door alle regeringen met de NPS in de voorhoede. Er is gewerkt aan de verbetering van het leven in het binnenland. De NPS leert de burger zelfredzaam en zelfvoorzienend te zijn door de noodzakelijke handvatten aan te reiken. Daarom is het goed om de politieke hengelaars erop te wijzen dat de stemmen in het binnenland niet zo gemakkelijk zijn om binnen te halen. Nu reeds kan gezegd worden dat er niets extra is gedaan voor de leefgemeenschappen aldaar. Kijk goed om u heen Surinamer, vooral als u in het binnenland woont, en ondersteun wat blijvend is… Wees niet de vis!
Roshny

error: Kopiëren mag niet!