Armand Jurel: “Districtsbegrotingen geen papieren tijger”

Arman Jurel“Districtsbegrotingen geen papierentijger”. 1Burgervader Armand Jurel ziet districtsbegrotingen niet als een papieren tijger. Veelal wordt gesteld dat de districtsbegrotingen alleen een wettelijke verplichting zijn, waar er na de indiening, nooit meer naar wordt gekeken. De realisatiegraad laat in de praktijk ook veel te wensen over. De autoriteiten (waaronder de minister van Regionale Ontwikkeling) steken dit niet onder stoelen en banken. Jurel is echter positief ingesteld over de wijze waarop de districtsbegrotingen worden aangepakt. “Als wij kijken naar wat er laatst nog in Para is gebeurd, merken wij dat er geld is vrijgemaakt om dorpen vanaf Powaka tot Kasipora volledig te voorzien van elektriciteit. Dat is enorm veel geld. Als wij kijken naar de ontwateringswerken in het hele land in de afgelopen tijd, zien wij dat er geld wordt vrijgemaakt om werken uit te voeren. Het is geen papieren tijger. Een groot deel van de bevolking is tevreden. Niet iedereen is tevreden, maar langzaam vinken wij af”, stelt Jurel.
De dc van Para en Sipaliwini werd ook gevraagd naar de invloed van de districtscommissaris in vooral Para en Sipaliwini voor wat betreft de mijnbouwactiviteiten, die een redelijke post kan vormen voor de inkomsten in deze twee districten. Hij vertelt dat het nog steeds gaat om een samenwerking tussen verschillende ministeries. “De wetten zijn daar. De bevoegdheid om concessies te verlenen, ligt bij Natuurlijke Hulpbronnen en niet bij de districtscommissaris (dc). De dc is slechts een controlerend orgaan”, meent Jurel. Uiteindelijk gaat het erom dat de districtskas wat verdient van de activiteiten die in de desbetreffende districten plaatsvinden. Dit, in plaats van te rekenen op de staatskas, waarbij de regering in de meeste gevallen de financiële middelen niet ten behoeve van de inkomsten genererende-districten kanaliseert.
De minister heeft ook aangegeven dat er districtsverordeningen in het leven zijn geroepen. “Het zal erop aankomen dat bepaalde retributies, die bij de centrale overheid gestort worden, rechtstreeks in het districtsfonds gestort worden. Dat zal binnenkort middels wetgeving gebeuren. Dan zal de interim-regeling (financiële decentralisatie) ten volle tot zijn recht komen”, aldus de burgervader.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!