Jairam: “Meeste rijstboeren telen rijstvariëteiten uit Guyana”

Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) heeft twee nieuwe rijstvariëteiten ontwikkeld, die vernoemd zijn naar de huidige president van Suriname. Het betreft een rijstsoort die niet alleen bestendig is tegen allerlei ziektekiemen, maar het bevat tevens lange korrels. Er is momenteel een project gaande van een bedrijf uit Maleisië, waarbij met een aantal aromatische rijstvariëteiten uit het voornoemd land in Suriname worden geëxperimenteerd. “In feite is er hier geen sprake van een basmati rijstsoort, alhoewel dit tot de aromatische rijstsoorten behoort wat overigens erg duur is. Men is nu inmiddels 6 maanden tot een 1 jaar bezig met het uitproberen van andere rijstvariëteiten, maar desondanks weten wij nog niet wat er precies zal gebeuren. De LVV-minister is wel tevreden met de opbrengst van de nieuwe rijstsoorten. Het is vernoemd naar de president, omdat de nieuwe rijstsoorten in de regeerperiode van Bouterse zijn ontdekt.” Dit zegt Soedeshchand Jairam, landbouwkundige en macro-econoom tevens voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), in gesprek met Dagblad Suriname.
Volgens Jairam dient het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ook een onderzoek in te stellen naar de bruikbaarheid van de nieuwe rijstvariëteiten in Suriname. “De meeste rijstboeren telen namelijk de rijstvariëteiten uit Guyana.” Als men niet weet waaraan dit ligt, is het moeilijk om te voorspellen of de nieuwe rijstvariëteiten door de lokale agrariërs gebruikt zullen worden. “Een rijstvariëteit heeft pas waarde wanneer de landbouwers dit zullen gebruiken. In de laatste drie seizoenen worden er steeds minder Adron-lijnen ingezaaid.” Naar zeggen van Jairam zal het bovendien nog enkele jaren in beslag nemen, voordat het definitief is dat de nieuwe rijstsoorten geschikt zullen zijn voor Suriname. “Het kan zijn dat het toevallig goed is verlopen vanwege bepaalde weersomstandigheden. Bij een onderzoek is herhaling namelijk noodzakelijk.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!