‘Nooit un beng sabi’

“Nooit un beng sabi”, zei kantonrechter Marie Mettendaf donderdag aan de verdachte Renaldo Akiemboto. Deze verdachte moest zich voor de groene tafel verantwoorden, omdat hij op 11 februari 2017 een fijnweger, 6 gram hasj en 107,6 gram marihuana in 2 potjes pindakaas gepoogd heeft binnen te smokkelen voor zijn neef in het huis van bewaring (HVB). Hiervoor werd hij voor een celstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, veroordeeld. Volgens openbare aanklager Reshmi Rathipal heeft de neef toegegeven dat hij Akiemboto had gevraagd om de spullen bij een zekere ‘Patron’ te gaan halen en deze voor hem in het cellenhuis te brengen. Echter bij het betreden van het gebouw, werd hem door de dienstdoende penitentiaire ambtenaar de toegang geweigerd, omdat hij niet voldeed aan de kledingvoorschriften van de instelling. Dus vroeg de veroordeelde aan zijn taxichauffeur om de spullen naar binnen te brengen. Bij controle viel de chauffeur door de mand. Volgens Rathipal heeft de taxichauffeur zijn relaas gedaan en heeft hij gelijk Akiemboto, die vlak bij de deur van het gebouw stond, aangewezen. Hij werd terstond aangehouden. Hoewel de veroordeelde in eerste instantie zijn aandeel had toegegeven, bleef hij dat op de strafzitting ontkennen. Dit hinderde de rechter, die vond dat alle bewijzen het tegendeel aangaven. “Nooit weten jullie iets. A no yu tak’ dat yu mus beng tek deng sani? Suma e ley now?”, zei de rechter. Raadsman Hedley Derby vroeg de rechter voorbij te gaan aan de ontkenning van Akiemboto, omdat hij het vermoeden had dat deze door celgenoten op een verkeerde spoor is gezet. De magistraat zag de handeling van de verdachte als een brutale zet, omdat hij kennelijk ervan uit is gegaan dat de politieambtenaren ‘dom’ waren. “Het was een domme, onnozele zet om bij de deuropening te blijven staan. Na wang wojo ie nefo bo du na insey”, aldus de rechter. Naast het uitzitten van zijn straf moet Akiemboto ook nog SRD 100 aan geldboete betalen. Doet hij dat niet, moet hij dan een week extra in hechtenis doorbrengen.
FR

error: Kopiëren mag niet!