Ahilia Welles: “BvL/ALS blijft in staking!”

Ahilia Welles
Ahilia Welles
De leerkrachten hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van vakbondsleider Wilgo Valies om zich dinsdag om 08:00 uur aan te melden in Stichting Mata Gauri. De gelederen van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), die gisteren tot 11:30 uur hadden vergaderd, zijn enorm verhit waardoor de staking vandaag onverkort wordt voorgezet. “Wij blijven in staking totdat de problemen worden opgelost”, zegt Ahilia Welles, shopsteward van de BvL/ALS, desgevraagd aan Dagblad Suriname. De leden verzamelen zich vandaag wederom om 08:00 uur op de voornoemde locatie. “Wij hebben zelfs leerkrachten uit het binnenland die zich dinsdag hadden aangemeld.” De algemene ledenvergadering (alv) ging voornamelijk over de herwaarderingsknelpunten. Alhoewel het een herwaardering betreft, ervaren velen dit als een onderwaardering. “Als je normaliter gewend bent een bepaald bedrag te ontvangen als basissalaris en je komt nauwelijks uit, krijgen we nu nog minder dan voorheen. Hoe moeten wij naar het binnenland vertrekken om les te geven?” Dit geldt ook voor de leraren die in Paramaribo lessen verzorgen.
“Volgens raadsadviseur Eddy Jozefzoon zijn er fouten gemaakt. Men wist dus dat er fouten gemaakt zouden worden, waarom pakt men het dan niet goed aan? Nu komt hij de zielige poot uithangen. De regering doet haar werk niet goed, daarom staken wij!” Volgens Welles is het niet geoorloofd om simultaan zulke grote blunders te maken bij het gros van de onderwijsgevenden. “Deze kwestie speelt niet nu, het zou eind maart al geïmplementeerd moeten zijn en nu zijn we al in mei!”
Welles is het zat dat men iedere keer een vinger naar de leraren wijst. Vooral hoe de examenperiode nadert, worden de stakingen als een sta-in-de-weg beschouwd. “Het is niet dat wij niet willen werken. Ik wil ook terug naar school! De Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) heeft binnen één dag haar zaakje in orde gemaakt. Waarom wordt dit bij de leerkrachten op de lange baan geschoven? Het ligt geheel aan de regering dat wij op zo een manier aandacht moeten vragen van de overheid.” Welles typeert het huidige schooljaar nog niet als verloren. “Er valt veel te redden, maar als de overheid op deze manier doorgaat, kan het inderdaad een verloren schooljaar worden. Hiervoor zijn de leerkrachten niet verantwoordelijk.” Meestal zijn de examenkandidaten in twee tot drie weken geheel klaargestoomd voor de examens. Deze tijd kan benut worden om intensief bezig te zijn met de studenten. “Deze periode van drie weken kan gebruikt worden om de leerstof in te halen.”
De shopsteward is zich ervan bewust dat niet elke leerkracht aan de staking participeert. “Niet een ieder is een strijder”, beklemtoonde Welles. “Mensen heb je in diverse soorten. Sommige leerkrachten zijn angstig, anderen durven wat meer.” De intimidaties van de overheid spelen hierbij ook een rol. “Dit heeft op de één of andere manier wel invloed. Maar hoe men het draait of keert de leerkrachten zijn ontevreden.” Volgens Welles is het besluit om te staken niet afkomstig van Valies, maar van de leden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!