Jairam: “Positie arbeidersklasse is verzwakt”

“De factor arbeid is heel belangrijk voor het economisch ontwikkelingsproces. Alle producten en diensten komen tot stand door middel van arbeid. In Suriname is er nog steeds sprake van onvoldoende samenwerking tussen de verschillende groepen van arbeiders, vooral bij de landbouwers. Dit zorgt ervoor dat de positie van de arbeidersklasse zwakker wordt, waardoor zij niet op een rechtmatige wijze gewaardeerd worden.” Dit zegt Soedeshchand Jairam, landbouwkundige en macro-econoom tevens voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), in gesprek met Dagblad Suriname ten aanzien van de Dag van de Arbeid, welke gisteren werd herdacht. Voor het opvoeren van de kwaliteit en kwantiteit van de producten en diensten is het vanzelfsprekend dat er geïnvesteerd dient te worden in de factor arbeid. “Daarom is het belangrijk om de positie van de arbeiders te versterken. Als de arbeiders gemotiveerd zijn, kunnen zij namelijk een betere bijdrage leveren.”
Jairam merkt op dat er anno 2017 nog steeds veel bedrijfsongevallen plaatsvinden, met als gevolg arbeidsongeschiktheid van het slachtoffer. Vooral in de landbouwsector is dit vaak het geval. Door middel van beleid moet men streven om dit in te dammen. “De stakeholders moeten naar het groter belang kijken. Er moet meer respect getoond worden voor de inzet en prestatie van de arbeiders. Al is er sprake van machines die meer kunnen produceren, het zijn de arbeiders die de machines moeten besturen.” Daarom moeten de werkverschaffers de veiligheidsaspecten op de werkvloer hoog in het vaandel houden.
Volgens Jairam kan het criminaliteitsvraagstuk enigszins opgelost worden door het creëren van werkgelegenheid. “De hoge mate van criminaliteit waarmee wij nu geconfronteerd worden, is het gevolg van werkloosheid.” Ook de arbeidsomstandigheden spelen een rol bij het veiligheidsgevoel van de arbeiders. Hieraan moet men zoveel mogelijk invulling geven, zodat de arbeidsmarkt aantrekkelijk wordt gemaakt. Jairam beklemtoont dat de diverse sectoren zich niet afhankelijk moeten opstellen tegenover de autoriteiten, maar het heft in eigen handen moeten nemen voor wat betreft de veiligheid van de arbeiders.
KSR

error: Kopiëren mag niet!