De verarming zet zich voort

hgardeioOnder alle lagen van de Surinaamse bevolking heerst er een mineurstemming. Een ieder die je ontmoet praat over de verarming van de Surinaamse samenleving. Begrijpelijk, Suriname is een klein Derde Wereldland met een bevolking van 541.638 zielen ( volkstelling 2012). Wij zeggen vaak dat Suriname een multiculturele en multi- etnische samenleving heeft. Sommigen zeggen ook dat Suriname een kleine Verenigde Naties is ( een land met verschillende etnische groepen). Verschillende etnische groepen ( m.u.v. de Indianen /Inheemsen) zijn uit andere delen van de wereld naar Suriname gebracht, zoals de Europeanen ( als kolonisten) , de Afrikanen ( als slaven ) en de Aziaten ( als immigranten) . In de loop der tijden zijn ook andere etnische groepen naar Suriname gemigreerd. Volgens de laatste volkstelling ( 2012) ziet de etnische samenstelling van de Surinaamse bevolking er als volgt uit:
Met deze kleine inleiding van de etnische samenstelling van de bevolking in Suriname wil ik wat dieper ingaan op deze materie. In de wereld waarin wij nu leven heeft geen enkel land een homogene bevolking. Men kijkt meestal naar het uiterlijke van een mens en geeft jouw aan de hand daarvan een etnische stempel. Met de moderne communicatie kan je heden ten dage bijna alles opzoeken op Google ( Wikipedia). De afgelopen maanden horen wij vaak ( via de radio, via de televisie, via social media) één en dezelfde CD die continu afgedraaid wordt. Die CD komt uit het brein van mensen die in een vicieuze cirkel van armoede draaien en niet eens weten wat er buiten de grenzen van Suriname gebeurt. Die CD komt uit het kamp van meneer Dubai; die CD komt uit het kamp van de Wakamans; die CD komt uit het kamp van mensen die pakketten krijgen; die CD komt uit het kamp van mensen die middagverhaaltjes vertellen bij SRS; die CD komt uit het kamp van de Paarse aanhangers. Die CD luidt als volgt: “ Wie wordt de president van Suriname als meneer Bouterse afgezet wordt”. Het antwoord van die CD wordt meestal door deze Paarsen zelf beantwoord. “ Joe no wan Bouta , dan you want Chan”. Zie daar de sluimerende etnische snaren die nu op alle podia en bij alle gelegenheden door deze bovengenoemde groepen bespeeld worden. Met het bespelen van deze snaren hebben zij tijdens de verkiezingen van 2015 redelijk goed succes geboekt. Wij kennen nog de bekende uitspraak van meneer “Dubai “op Latour:” Als je op de NPS of op de BEP stemt, dan gaat meneer Tokhi Tokhi president worden.
Etnische groepen in de verschillende landen Wie had ooit gedacht dat de heer Barack Obama president van de VS zou worden. De Afro-Amerikanen van Amerika hebben jaren strijd gevoerd voor gelijke rechten. De Afro-Amerikanen hadden aparte scholen, aparte universiteiten, aparte café en restaurant, aparte wijken. Zij werden als geboren en getogen Amerikanen als inferieure burgers beschouwd, maar door de veranderingen in de wereld zijn de blanke Amerikanen ook anders gaan denken over hun “zwarte” broeders. Deze Afro-Amerikanen ( zo worden zij genoemd) hebben de VS op de wereldkaart geplaatst op sportgebied. Elk mens moet zich geestelijk bevrijden van zijn en haar bekrompen denken. Deze geestelijk bevrijding is een langzaam proces en dat proces komt goed op gang doordat mensen een goede opvoeding, een goede scholing en een goede religieuze opvoeding krijgen. De mens moet bereid zijn om de cultuur, de zeden en gewoonten van anderen te bestuderen en dan zal je tot de ontdekking komen dat je een mens niet op basis van zijn kleur ( etnische afkomst), maar op basis van zijn daden moet beoordelen. De USA herbergt alle etnische groepen van de wereld. De Afro-Amerikanen zouden niet in staat zijn om Barack Obama tot president van de VS te kiezen, maar de Aziaten, de Latino’s en miljoenen blanken hebben op de zeer integere, intelligente en een man met een zeer hoog moraal, Barack Obama gestemd. Het grootste deel van de Amerikaanse kiezers hebben niet gekeken naar de kleur, maar naar de capaciteit van Obama. Wanneer komen de Surinaamse kiezers zover?

Het laatste politieke wapen van de NDP
In 2015 is het de NDP goed gelukt om de V-7 klein te krijgen, en daarbij hebben vooral de NPS en de BEP hebben het politieke gelag moeten betalen. De bekende uitspraak van meneer” Dubai” luidde in 2015 : ” Als je op de NPS of de BEP stemt, wordt meneer Tokhi Tokhi president van Suriname en de heren Rusland en Waterberg worden waterdragers van president Tokhi. Dat politieke wapen had in 2015 heel goed gewerkt. De NDP zal op het podium niet meer praten over de 18.000 woningen; over de droge rijstbouw; over de bruggen van de Corantijn- en de Marowijnerivier; over dat Suriname een Dubai wordt; over de cassave- en de ananasfabriek etc. Het laatste wapen dat nog overgebleven is : “Wie gaat na Bouterse president van Suriname worden “. Het antwoord wordt nu al door de NDP’ers gegeven. Hetzelfde “politieke wapen “ van 2015 zal herhaald worden en de etnische snaren worden nu al flink bespeeld door de Paarsen. De VHP zal de komende dagen, weken, maanden en jaren met een gepast antwoord moeten komen. Wij roepen alle Surinamers ( al mijn christelijke , moslim en hindoebroeders ) op om strijd te leveren voor lotsverbetering. Vooral de mensen van de volksbuurten moeten weten dat hun “politieke goeroe “ die jullie j zo adoreren geen ontwikkelingsvisie heeft en niet bij machte is om dit land tot grotere hoogte te brengen. Een man met een “duister verleden “ bestuurt nu Suriname op dagbasis en de toekomst van de 541.631 Surinamers hangt in de troposfeer ( in de onderste laag van de dampkring)
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!