De manifestaties, acties nader bekeken

Van diverse zijden wordt gesteld dat de protest manifestaties geslaagd zijn, vooral op de eerste dag. Dit mede gelet op de grote opkomst van de burgerij, die de huidige, onhoudbare situatie beu zijn. Op de tweede en de derde actiedagen waren er minder mensen op de been.
De derde dag is echter niet feilloos verlopen, vooral bij het Belastingkantoor.
De president, alsook Ronny Brunswijk geven toe, dat de straatactie op dag één vreedzaam en ordelijk zijn verlopen.
President Bouterse heeft een goede set gegeven door de “ wakamans ” uit te nodigen om hun misnoegen kenbaar te maken en tenslotte heeft hij een areaal, groot 50 ha landbouwgrond ter beschikking gesteld ter uitoefening van de landbouw.
Tevens is de beschikking van de verhoging voor de nieuwe brandstofprijs ingetrokken / aangehouden.
Als men het hoofd niet meer boven water kan houden en de buikriem steeds strakker moet aantrekken, terwijl aan de andere kant de regering doorgaat met verspilling van Staatsfinanciën, dan rest er geen andere weg meer dan op te komen voor eigen behoud en proberen te overleven.
Dhr. Piqué, die de acties in het begin ondersteunde, is inmiddels ingepalmd door zijn partijleider en hij was op de derde dag van de actie nergens te bekennen; hij was de grote afwezige.
Mw. Maisha Neus, één der ondersteuners, was ook niet altijd aanwezig !
De onderwijsbonden hebben het kunnen bewerkstelligen, dat er een salarisverhoging / herwaardering is bereikt; alleen moet het administratieve gedeelte nog in orde worden gemaakt.
Anderzijds is de CLO in gesprek met de regering, c.q. met de minister van Financiën inzake een eventuele salarisverhoging / compensatie, die zij sedert 2012 moesten ontberen.
Men vraagt zich af of de acties die thans worden gevoerd door de vakbeweging, ondersteund door het bedrijfsleven een vakbondsstrijd is of heeft men een andere agenda ?
De vakbeweging eist het terugdraaien van de verhoogde benzineprijzen.
Het bedrijfsleven pleit voor bestrijding van de criminaliteit, verhoging van de koopkracht en beleidsombuiging.
De politieke organisaties eisen het aftreden van de regering, c.q. het teruggeven van het mandaat en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.
Dit zien we nog lang niet gebeuren; aangezien de regering op een meerderheid kan rekenen en alle tools in handen heeft !
Indien de regering inderdaad haar mandaat terug geeft, hebben de politieke organisaties in dit geval dan een z.g. ” Plan B ” klaar liggen om de Staatskas te versterken, de schulden af te lossen, de productie en export te verhogen en de verhoogde tarieven van de nutsvoorzieningen terug te draaien en/of te subsidiëren?
En is zij in staat om de scheve situatie op korte termijn recht te trekken ?
Men zegt wel eens, dat een kat in het nauw gedreven, rare sprongen maakt.
Gesteld, dat de President “ de noodtoestand ” afkondigt, dan rijst de vraag: hoe verder ?
De noodtoestand of de staat van beleg is een buitengewone rechtstoestand op grond van een politieke, rechterlijke bekendmaking van een Overheid, dat de normale toestand en wetgeving tijdelijk niet meer van toepassing is !
De Regering heeft tijdens deze periode veel meer macht en kan beslissingen nemen zonder het volk te raadplegen.
Binnen de VN is afgesproken, dat de noodtoestand slechts 90 dagen mag duren.
Er zijn landen, z.a. Oost – Kongo, waar elke dag een noodtoestand geldt.
In Syrië is er al jaren een noodtoestand van kracht. Adolf Hitler maakte ook gebruik van de noodtoestand.
Uitgaande van de Surinaamse situatie en als de situatie escaleert, dan is de President gerechtigd om de noodtoestand af te kondigen.
Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan rijst de vraag of de oppositie een “ Plan C ”, of een gedegen plan klaar heeft liggen om alles in goede banen te leiden !
Hoe gaat men nu verder; aangezien de nieuwe verhoogde benzineprijzen waar tegen de acties werden gevoerd door de vakbeweging, is ingetrokken.
Tenslotte zij gesteld, dat een goede leider / President, een luisterend oor dient te hebben voor elke kritiek en/of voor goede voorstellen en aanbevelingen.
Het zal van een goed leiderschap getuigen wanneer de leider zijn / haar maatschappelijke- en sociale plichten onderkent en ook daarnaar handelt en regeert !
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!