Jack Mohanlal: “Proefwerkbespreking is meer dan een cijfer”

Jack Mohanlal
Jack Mohanlal
Kwalitatief onderwijs is fundamenteel voor de ontwikkeling van individuen. Echter staat men niet stil bij het leerproces van scholieren; elk proefwerk oftewel een repetitie geeft namelijk inzicht in de verbeterpunten van een leerling. De vraag is hoe de leraren impact uitoefenen om invulling te geven aan deze verbeterpunten. “Het bespreken van gemaakte proefwerken komt voort uit de gedachte dat studenten leren van hun fouten. Alleen een cijfer voor een toets geeft geen inzicht in welke verbeteringen mogelijk zijn bij de leerlingen. Toetsen leveren daarom juist informatie voor zowel de docent als de leerling. De leerling moet zich kunnen identificeren met de eigen sterke en zwakke kanten om daadwerkelijk te kunnen werken aan verbetering van de leerprestaties.” Dit stelt Jack Mohanlal, leerkracht in het vak Natuurkunde.
Knelpunten bespreking proefwerken
Mohanlal heeft diverse problemen geconstateerd met betrekking tot het bespreken van proefwerken. Gebrek aan aandacht/interesse van de leerling is één van de problemen. “Een proefwerk wordt besproken, terwijl de leerlingen bezig zijn met een ander onderwerp. Dit betekent dat ze niet meer zoveel interesse hebben voor het onderwerp. Bovendien duurt het maanden voordat het onderwerp weer ter sprake komt.” De leerlingen moeten ook zelf kunnen nagaan of ze de juiste oplossingsstrategieën hebben gekozen. Een ander knelpunt is dat leerlingen vaak op zoek zijn naar eventuele fouten van leerkrachten tijdens het corrigeren van proefwerken. “De leerlingen zijn bij een proefwerkbespreking vaak erg gericht op het zoeken naar fouten, die de docent heeft gemaakt. Een halve punt hier of daar (alleen als het in hun voordeel werkt) heeft de volle aandacht. Ook zijn ze vaak erg bezig met hun medestudenten om te zoeken naar verschillen.” Leraren die veel tijd besteden om de proefwerken te corrigeren, behoren ook tot de knelpunten. “De leerlingen moeten vaak weken geduld tonen voordat ze hun cijfer krijgen en het proefwerk besproken wordt. De leerlingen weten vaak niet meer wat zij allemaal gedacht hebben bij het beantwoorden van de vragen.”
Adviezen
Om de bespreking van proefwerken efficiënt te laten verlopen, heeft Mohanlal enkele adviezen voor zowel de onderwijsgevenden als de scholieren. Er moet allereerst sprake zijn van overeenstemming tussen de leerling en de leraar over de beoordeling. Daarnaast moeten de leraren erop letten dat de tijdsduur kort is tussen het afnemen van proefwerken en het bespreken daarvan. De leerlingen moeten eveneens gestimuleerd worden om kritisch te kijken naar de eigen antwoorden en niet alleen te focussen op de puntenwaardering van de leerkrachten. Elke bespreking moet effect hebben op het leren. De leerlingen moeten op de hoogte gesteld worden over hoe de beoordeling tot stand komt. Dit werkt namelijk motiverend voor hen. Het is van belang dat de leraar de rode draad vasthoudt en slechts ingaat op de bespreking van de meest voorkomende fouten van de leerlingen, zodat zij individueel en/of onderling met de medestudenten bedenken hoe zij deze voortaan kunnen voorkomen. Een ander advies is om als onderwijsgevende de nadruk te leggen op de opgaven waar de meeste punten gemist zijn. Wanneer de leerlingen vragen stellen, is het noodzakelijk om goed naar hen te luisteren, zonder in de rede te vallen. De focus moet niet op het cijfer gelegd worden, maar op het leerproces van de leerlingen. De leerlingen kunnen hierbij ondersteund worden door tips en (extra) oefenmateriaal.
KSR

error: Kopiëren mag niet!