Dag 2 Nickerie: Steeds meer leerkrachten op de been

Nickerie in opstand dag 2 (2)
Nickerie in opstand dag 2“Ik doe mee aan alle acties van de BvL en ALS! Wij hebben in januari 2017 in Nickerie ook acties gevoerd met betrekking tot de herwaardering. Veel leerkrachten die hun twijfels hadden, zijn nu ook in actie gekomen. Wij werken tot 10:00 uur op de scholen en daarna begeven wij ons naar de actiepunten. Van daaruit wordt er besproken hoe de actie verder vorm te gegeven. De protestactie is niet alleen voor het onderwijs, maar voor elke burger. Ik denk dat iedereen het wel in zijn/haar portemonnee voelt wat betreft de verhoogde benzinetarieven.” Dit zegt Karishma Bhondoe, leerkracht tevens shopsteward van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). De trekkers van de protestacties in het district Nickerie zijn de onderwijsgevenden Premesh Debi, Vijay Kanhai en Siema Matai.
Bhondoe merkt op dat sommige burgers in het land nog steeds met de gedachte rondlopen dat het voeren van dergelijke protestacties niets anders dan tijdverspilling is. Daarnaast worden er ook opmerkingen gemaakt dat de leraren slechts tot 10:00 uur hoeven te werk met behoud van hun salaris. “Wij willen de gemeenschap bewustmaken dat het zo niet verder kan in het land. Normaliter zijn we na 13:00 uur vrij, maar als we actievoeren zijn we tot 15:00 uur nog niet klaar! Het kost bovendien tijd en geld om gezamenlijk naar een actiepunt te gaan.” Bhondoe beklemtoont dat de leerkrachten enorm hard werken voor het ‘peanut-salaris’ en daardoor ook recht hebben op een beter bestaan. “Als de kosten niet zo hoog waren, zouden we zelfs de acties voortzetten in Paramaribo.”
Meer dan 320 leerkrachten hebben zich in Nickerie geregistreerd voor het volksprotest van maandag. Daarnaast hebben diverse actoren de groep van actievoerenden aangevuld, waaronder parlementsleden, winkeliers en de vertegenwoordiger van de padieboerenorganisaties. “Men wordt nu langzaam maar zeker wakker!” De weersomstandigheden waren in vergelijking met Paramaribo wel gunstig. “Ik denk dat de opkomst daarom wel goed was.” Volgens Bhondoe heeft de onderwijsminister getracht om onrust te zaaien met de ‘no work no pay’ regeling, echter is het hem niet gelukt. “De leerkrachten zijn te taai! De onderwijsminister moet iets anders bedenken om de leraren te breken. We hebben genoeg moed om door te strijden!”
KSR

error: Kopiëren mag niet!