Djotis Jagernath: ‘Stroomafsluiting Diakonessenhuis is beestachtig en belachelijk’

‘Het kan niet, het is asociaal, beestachtig en belachelijk.’ Zo reageert het VHP-assembleelid Djotis Jagernath uit Nickerie tegenover Dagblad Suriname over de stroomafsluiting die de Energie Bedrijven Suriname had gepleegd bij het Diakonessenhuis. Dit, vanwege een achterstand aan betalingen. Bepaalde afdelingen waaronder de zwangerenpoli en de kinderkliniek kwamen zonder stroom te zitten. Jagernath die ook arts is, kan het zich niet voorstellen dat de EBS-directeur Rabin Parmesar een dergelijke opdracht kan geven om de stroomtoevoer die zo belangrijk is voor het ziekenhuis, te laten afsluiten. ‘Parmesar is ook directeur geweest van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo’, aldus Jagernath. Hij wijst erop dat de EBS-directeur zich ervan doordrongen moest zijn van het feit dat qua stroomtoevoer vooral de ziekenhuizen als nummer 1 op de prioriteitenlijst moeten staan.
Parmesar moet zijn excuses aanbieden
De arts die deze handeling van de EBS ten zeerste afkeurt, zegt resoluut dat de EBS-directeur zich publiekelijk moet verontschuldigen voor ‘deze laffe handeling van de EBS’. ‘Deze kwestie kan een heel lange staart gaan krijgen, als hij dat niet doet.’ Ook ziet Jagernath tegenstrijdigheden waar vooral de gezondheidssector de dupe van wordt. ‘Je hoort de regering altijd prediken hoe belangrijk de gezondheidssector is en dat zij de gezondheidssector op de eerste plaats zet. Maar plots krijgen we te maken met een situatie waar de stroomtoevoer naar een ziekenhuis wordt afgesloten. En de meest kwetsbare groepen zoals de zwangere vrouwen en de kinderen zitten dan zonder elektriciteit.’ De arts heeft er helemaal geen woorden voor hoe absurd hij deze kwestie vindt.
Niet binnen de gezondheidssector rantsoeneren
Jagernath stelt dat de EBS onmogelijk binnen de gezondheidssector kan rantsoeneren. ‘Wanneer je een tekort hebt aan middelen, dan moet je het van ergens anders halen. Maar dat de gezondheidssector hier de dupe van moet worden, is meer dan verschrikkelijk. Voor het hebben van ontwikkeling in een land moet het op de eerste plaats een gezond volk hebben. Voor het hebben van een gezond volk moet de gezondheidssector de allerhoogste prioriteit genieten’, benadrukt de volksvertegenwoordiger uit Nickerie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!