Vuilniszakkenproject wordt gecontinueerd

Het vuilniszakkenproject staat nog steeds op de prioriteitenlijst van de overheid. De minister van Regionale Ontwikkeling (RO), Edgar Dikan, geeft aan dat het ministerie wacht op een ‘verklaring van geen bezwaar’, wat aanduidt dat men van start kan met het uitvoeren van de projecten binnen de districtsverordeningen. “Zodra de verklaring er is, kan men van start gaan met het afkondigen van de districtsverordeningen.” Er is nog geen openbare inschrijving geweest naar een producent van de zakken. Ook is het nog niet bekend wanneer het project officieel van start zal gaan. “Vanwege zaken die buiten de invloedssfeer van het ministerie liggen, is het vuilniszakkenproject niet op het aangegeven tijdstip (1 oktober 2016) gestart. Vandaar dat het ministerie niet opnieuw een datum wil prijsgeven wanneer deze officieel van start gaat. Zodra de zaken rond zijn gaan we van start”, zegt minister Dikan. Het ligt in de bedoeling dat de opbrengsten van dit project een bijdrage leveren ten behoeve van het districtsfonds. Elk district heeft een eigen districtsfonds zoals vermeld in de Wet Regionale Organen. Er worden uitsluitend daaruit middelen gehaald om zaken binnen het district te realiseren. “Zelfs wanneer de subsidies gestort worden, worden die in het districtsfonds gestort. Het is niets anders dan een werkrekening”, aldus Dikan.
Patrick Kensenhuis, voorzitter Commissie Lagere Organen, geeft aan dat dit project valt onder de bestemmingsheffing van vuilophaal en vuilverwerking. “De commissie heeft het voorbereidend werk al af en is klaar om De Nationale Assemblee (DNA) te informeren met betrekking tot de ingediende districtsverordeningen door de districtsraden.” Nadat er verslag is gedaan, zal DNA een besluit nemen door geen bezwaar aan te tekenen tegen de ingediende districtsverordeningen, wat betekent dat deze dus geldig zijn. De districten zullen dan de gelegenheid hebben de mogelijke bestemmingsheffingen te plegen omtrent het goed ophalen en verwerken van huis- en bedrijfsafval. De districtsverordeningen zijn namelijk de eerste die door de verschillende districtsraden zijn ingediend. Het kan weleens voorkomen dat een aantal zaken is meegenomen. “Er zijn dus voorstellen gedaan rond wijzigingen die gepleegd moeten worden. Die wijzigingen zijn al aangebracht. We staan nu op het eindpunt om bij de eerstvolgende huishoudelijke vergadering verslag uit te brengen”, zegt Kensenhuis.
De parlementariër is van mening dat het vuilniszakkenproject een heel goed project is en de districten de gelegenheid geeft om geheel op eigen wijze een bijdrage te leveren aan het verwerken van huisvuil en bedrijfsafval. “Het geeft een stukje efficiëntie weer van het district, waarbij het werk niet meer overgelaten wordt aan de centrale overheid. Een stukje efficiëntie, een stukje eigen inkomen om het werk goed te doen. De verkoop van de zakken zorgt voor een stukje inkomen in het district”, volgens Kensenhuis. Het feit dat bepaalde districten zoals Para en Commewijne al over zakken beschikken hoewel dit project nog niet van start is gegaan, is volgens de parlementariër te danken aan de pilotfase. “Men heeft een beetje geoefend en de mensen zijn er al aan gaan wennen. Nu moeten de zaken bij wet gereguleerd worden. Dat betekent dat de zakken nu van een bepaald etiket en naam voorzien moeten worden”, aldus Kensenhuis. Het ligt uiteindelijk in de bedoeling dat de districten over eigen kleuren vuilniszakken beschikken, te weten Paramaribo bruin, Nickerie groen, Para geel, Saramacca roze, Wanica zilvergrijs, Commewijne blauwe, Coronie goudkleurig-, Marowijne paars, Brokopondo oranje en Sipaliwini wit.

error: Kopiëren mag niet!